SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Tuesday, May 9, 2017

SURAH AL-MUZAMMIL DAN LANGKAH PEMULIHAN


Setelah kian lama kita membincangkan perkara-perkara yang telah, sedang dan akan terjadi, berdasarkan rujukan daripada Surah Al-Mulk, Surah Al-Qalam, Surah Al-Haqqah, Surah Al-Ma’arij serta huraian fenomena alam dan keadaan sosial manusia melalui Surah An-Nuh, dan juga fenomena perkara ghaib daripada surah Al-Jin,  kini tibalah masanya untuk kita mulakan kerja-kerja pemulihan berdasarkan rujukan surah Al-Muzammil.

Sebagaimana yang telah dipelajari sebelum ini daripada Surah Al-Jin, bahawa suatu bentuk gerak kerja pemulihan hendaklah dimulai dengan mempertemukan terlebih dahulu, individu-individu yang memiliki kesedaran dan tanggung jawab untuk memulai gerak kerja amal jama’ie. Fungsi Pondok Al-Jaafar adalah untuk memulai langkah ini. Antara perkara awal yang telah berjaya dilaksanakan adalah dengan mengeratkan hubungan silaturahim antara ahli masyarakat, yang sebelumnya telah bertelagah darihal perbezaan kefahaman politik, darihal fahaman bermazhab, darihal perbezaan misi dakwah dan sebagainya.

Kita harus melihat lebih jauh, bukan sekadar untuk mendapatkan tempat dalam agenda negara bahkan dapat memberi peranan secara langsung dalam menghadapi cabaran global. Untuk melangkah lebih jauh, kita harus memikirkan apakah lagi kelemahan yang ketara yang harus diperbaiki terlebih dahulu supaya sebarang perubahan sejagat peringkat global, bukan lagi merupakan suatu perkara yang asing untuk dihadapi.

i.     Melihat Permasalahan Yang Terjadi Dan 
       Mendapatkan Usaha Penyelesaian

Perkara utama yang harus dihadapi adalah cabaran untuk mendapatkan kesedaran ramai pihak dalam menjayakan rancangan pemulihan. Cabaran ini ada disebutkan dalam surah Al-Muzammil dan sebagai mana yang telahpun kita pelajari sebelum ini, apajua penolakan ahli masyarakat bukanlah perkara besar untuk diambil berat. Kita sendiri yang harus memulai langkah pemulihan sehingga akhirnya mereka sendiri yang akan mendapat habuan sama ada berbentuk manfaat politik ataupun penguasaan harta benda yang semua itu sangat-sangat mereka inginkan dalam kehidupan dunia ini. Beginilah yang pernah terjadi dalam sejarah perjuangan umat dan dijangka akan sentiasa terjadi, bahawa akhir penyampaian risalah, bukanlah bertujuan untuk mengubah sistem politik mahupun untuk mengubah pemerintahan. Kita juga telah melihat keadaan masakini, perselisihan yang berlaku adalah merupakan natijah yang telah terjadi akibat daripada perpecahan umat sejak zaman sahabat RasululLah R.A.H.M. lagi. Oleh itu tiada gunanya untuk menghabiskan masa berbalah melainkan untuk mendapatkan kerjasama agar perkara perlu yang dinyatakan dalam surah ini harus diberi perhatian dan dihayati dengan sewajarnya.

ii.    Antara Perkara Yang Dikenalpasti 
       Sebagai Permasalahan Sejagat

a.                   Masalah Perubahan Cuaca

Senjata Peperangan Baru - Kawalan Cuaca.
Bagaimanakah Menghadapinya? 

b.                  Kerosakan Struktur Yang Terjadi 
     Pada Permukaan Bumi


Sifat Tanah Tiba-tiba Berubah.
Apakah Penyebabnya?

c.                  Pemakanan Yang Merosakkan


Memakan Yang Bukan Makanan.
Bagaimanakah Cara Menghindarinya?

d.                  Penyakit-penyakit Yang Melanda
    Manusia


Daripada satu penyakit membawa pelbagai 
penyakit lain. Apakah puncanya?

e.                 Jenayah Yang Melibatkan
    Pemindahan Organ

iii.    Kedudukan Surah Al-Muzammil Dalam 
        Membincangkan Permasalahan Ini

Surah Al-Muzammil adalah merupakan surah awal yang diturunkan kepada junjungan RasululLah S.A.W. yang menyentuh kepada penyebab khusus yang membawa kepada kerosakan di bumi ini. Surah ini memberi panduan kepada umat Islam agar banyak berfikir tentang ayat-ayat Al-Qur’an dan mengambil masa tenang pada waktu malam bagi menghayati secara mendalam tentang kandungannya. Oleh kerana selama ini penulis telah menyentuh kepada punca kerosakan secara umum dalam surah-surah sebelum ini, surah ini secara khusus menyentuh bahan-bahan khusus yang harus manusia ambil kira secara berhati-hati dalam melakukan pekerjaan mereka.

Mutakhir ini banyak pendapat sama ada yang diajukan oleh orang perseorangan, ahli-ahli politik malahan juga sebahagian saintis, yang menyatakan bahawa punca kepada fenomena pemanasan global yang menjurus kepada perubahan cuaca adalah disebabkan oleh kandungan gas karbon dioksida yang tinggi di persekitaran. Adalah tidak wajar untuk kita nafikan bulat-bulat penemuan seperti ini kerana semuanya itu telah diperolehi berdasarkan pengamatan korelasi antara peningkatan suhu persekitaran di bumi ini dengan peningkatan kandungan gas karbon dioksida di udarakasa. Dan antara perkara yang menarik perhatian penulis adalah - terdapatnya kempen penentangan terhadap usaha pengawalan perlepasan gas karbon dioksida, yang dilakukan oleh masyarakat korporat. Mereka sebenarnya dapat melihat kepentingan mereka akan terjejas apabila peraturan pengawalan berkenaan dikuat-kuasakan. Syarikat gergasi seperti Exxon Mobile yang saham besarnya turut dimiliki oleh pentadbiran Amerika Syarikat, dengan tegas menolak kenyataan bahawa punca kepada pemanasan global adalah disebabkan oleh pembakaran hidrokarbon yang berterusan daripada bahan bakar petroleum. Sekalipun bukti-bukti saintifik belum mencukupi, awal-awal lagi mereka telah menolak untuk menerima hakikat sebenar. 

Begitu juga apabila perkara sebenar terungkap daripada Surah Al-Muzammil ini, dengan pemberitahuan perkara khusus tentang bahan-bahan yang dapat merosakkan alam persekitaran dan kesihatan kita, kita dapat menjangkakan akan wujud pertentangan ketara yang datang daripada mereka yang berkepentingan. Mereka dapat melihat bahawa perniagaan mereka mungkin terjejas dan keuntungan yang harus mereka perolehi mungkin semakin berkurangan.  


Kiranya vitamin B17 dapat melawan penyakit kanser,
Menteri Kesihatan tentunya tidak menyukainya.


iv.    Kesempatan Yang Dimainkan Oleh 
        Golongan Globalis

Golongan globalis, gerakan Masonik, Luciferian, ahli kelab Bohemian, yang didokong oleh ahli keluarga Rosthchild dan Rockefellar, adalah kumpulan kapitalis penyembah Iblis yang sentiasa berusaha mengambil kesempatan atas apajua permasalahan sejagat. Sebelum ini mereka galak dengan kempen penggunaan wang berasaskan karbon – yang tujuannya adalah untuk mereka kuasai segala bentuk aktiviti perniagaan. Oleh kerana kempen ini mendapat tentangan daripada pihak dalaman mereka sendiri, kini mereka telah beralih kepada penggunaan wang maya atau wang digital secara meluas, untuk dipaksakan kepada rakyat negara-negara kapitalis. Pelbagai cadangan, bentuk manipulasi sedang diusahakan yang tujuan akhir adalah untuk menindas umat manusia.

Bentuk penindasan yang berlaku adalah pelbagai. Sebagai contoh, apabila wujud kesedaran untuk mengawal hasil flora dan fauna, Jabatan Hutan telah ditubuhkan untuk mengawal selia tanggung jawab berkenaan. Namun atas kepentingan kapitalisma yang didokong melalui sistem demokrasi, pengagihan hasil hutan hanya diserahkan kepada golongan tertentu yang sanggup merasuah penjawat-penjawat tadbir. Akhirnya, kita dapati sekalipun wujud Jabatan Hutan yang diamanahkan untuk menjaga hidupan flora dan fauna, pengambilan hasil hutan secara melampau telah terjadi. Penggondolan hutan telah menjadi suatu fenomena yang berlaku secara merata-rata tanpa sebarang tindakan daripada pihak berkuasa. Akhir daripada tindakan mereka ini adalah bencana yang menyusahkan orang ramai apabila setiap kali berlakunya musim tengkujuh atau musim panas yang berpanjangan.

Begitu juga dengan penularan penyakit-penyakit tidak berjangkit yang seharusnya diambil berat oleh pihak kementerian. Mereka lebih selesa untuk meletakkan pesakit-pesakit, bersama keluarganya pada keadaan berbelanja besar untuk tujuan mendapatkan rawatan daripada memikirkan langkah pencegahan, agar orang ramai akan memilih gaya hidup yang lebih sihat. Di manakah fungsi akta kawalan makanan kiranya orang ramai sentiasa dihidangi dengan bahan tambah dalam makanan yang berpotensi mendatangkan penyakit yang serius? Kempen demi kempen sentiasa dijalankan agar mereka yang jatuh sakit hanya akan merujuk kepada kaedah rawatan yang dikatakan moden, supaya mereka terus berkeadaan sakit dan akan mengeluarkan lebih banyak belanja untuk tujuan perubatan. Cukup untuk penulis katakan bahawa tiada seorangpun pesakit diabetes yang dapat sembuh apabila mereka terus mengamalkan cara rawatan yang dikatakan moden itu.

Lantas apakah yang dapat dilakukan oleh pesakit berkenaan? Apabila kesakitan menjadi semakin serius sehingga mengakibatkan kerosakan organ-organ dalaman lainnya, bagi mereka yang berkemampuan tentunya sanggup mengeluarkan belanja untuk mendapatkan organ yang ‘didermakan’ oleh pihak tertentu. Jenayah pembunuhan untuk tujuan mendapatkan organ-organ dalaman semakin menjadi-jadi sekarang ini dan perkara ini senghaja ‘disenyapkan’ oleh pihak berkuasa agar tidak menjadi kekecohan dalam masyarakat. Penindasan yang berlaku secara langsung atau tidak langsung, adalah akibat yang terjadi apabila umat ini secara rata-ratanya telah meninggalkan panduan Tuhan dalam menempuh kehidupan. Bahkan fitnah yang terjadi ini bukan sahaja mengenai golongan ingkar bahkan juga golongan beriman daripada umat ini.

v.    Mengatasi Permasalahan

Di mana-mana juapun, ahli perubatan bersetuju bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada perawatan. Perkara ini harus juga diaplikasikan dalam mendapatkan punca bencana kepada alam ini. Sebelum bermulanya langkah pencegahan, kita haruslah terlebih dahulu dapat mengenal pasti punca-punca kepada terjadinya bencana sama ada yang mengenai alam sekitar ataupun yang menimpa umat manusia sekarang ini. Apakah faedahnya kita membincangkan tentang teknologi canggih seperti pengembaraan angkasa lepas, teknologi nano peringkat kuantum untuk kegunaan orang ramai dan sebagainya, kiranya kita sendiri melupai tentang nasib yang sedang menimpa kita sekarang ini? Penulis melihat, mesej yang ingin disampaikan melalui Surah Al-Muzammil, adalah bertujuan untuk pemberitahuan, bahawa umat manusia perlu melakukan sesuatu bagi membaik pulih keadaan sebelum terlewat. Mereka harus sentiasa berfikir agar mereka dapat melihat suatu penemuan baru untuk tujuan dimanfaatkan atau permasalahan baru untuk tujuan diatasi.

Suatu persoalan mungkin dapat ditimbulkan iaitu, mengapakah selama ini setelah berlalu tempoh lebih 1400 tahun sesudah kerasulan, surah ini harus dirujuk kembali untuk mengatasi permasalahan yang terjadi sekitar waktu ini? Di manakah peranan ulama-ulama, yang seharusnya lebih mahir berbanding penulisan ini, dapat memberi kesedaran kepada umat bahawa mereka memiliki tujuan utama yang dapat membantu menyelesaikan permasalahan sejagat pada ketika ini? Mengapakah selama ini, ulama-ulama baik daripada pihak mana sekalipun, seringkali memberi fokus kepada perbezaan pengamalan agama umat? Sehingga mereka suka untuk meletakkan ‘penghakiman’ kepada suatu golongan dan melupai peranan mereka untuk memberi tunjuk ajar kepada umat tentang ‘mesej’ yang Tuhan sampaikan? Kita tak habis-habis membincangkan tentang perkara air satu kolah, dua kolah, perjalanan satu marhalah, dua marhalah, hukum najis, mutant najis, perkara mubah dan subhah dan sebagainya. Ya, semua itu persoalan penting, tetapi pada waktu ini bukankah ada perkara yang lebih penting untuk diperbincangkan? Dan adakah tiada alternatif lain, sehingga kita mengakui bahawa insulin yang diambil daripada babi – yang kononnya telah diubahsuai – adalah halal penggunaannya oleh umat ini.

Kita masih membincangkan tentang air
pada suatu sudut dan kita masih tidak 
menyedari petanda daripada masalah air.No comments:

Post a Comment

Popular