SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Tuesday, April 12, 2016

PERKARA YANG HARUS DIBIARKAN SAHAJA


ﻓﺎﻋﻔﻮﺍﻭﺍﺻﻔﺤﻮﺍﺣﺘﻰﻳﺄﺗﻰﷲ
ﺑﺎﻣﺮﻩﺍﻥﷲﻋﻠﻰﻛﻞﺷﺀﻗﺪﻳﺮ

Maka biarlah olehmu dan berbuat baiklah olehmu, sehingga Ia datang oleh Allah dengan urusanNya. Sesungguhnya Allah atas tiap-tiap sesuatu Maha Kuasa.

Oleh itu, maafkanlah dan biarkan oleh kamu (akan mereka), sehingga Allah datangkan perintah-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Secara umumnya perintah ini adalah kepada golongan beriman dalam menghadapi ahli kitab terdahulu dalam kalangan penganut Yahudi dan Nasrani. Praktik ini juga ada benarnya kerana tiada gunanya untuk seseorang yang beriman meyakinkan pihak lain, sekiranya pihak lain itu sengaja menafikan kebenaran setelah mereka sendiri mengetahuinya. Mereka sanggup berterusan dalam kekafiran hanya semata-mata menyatakan rasa kedengkian yang timbul dari dalam diri mereka.

i.       Menghadapi Masalah Pertelingkahan
 Umat Masakini

Dalam menghadapi golongan kafir sesudah beriman, sebenarnya tiada istilah memberi keampunan kepada mereka. Perintah ﻓﺎﻋﻔﻮﺍ harus difahami sebagai biarkan sahaja perlakuan mereka kerana sesungguhnya Tuhan sendiri akan berperanan dalam menghadapi mereka. Semua pihak sedia maklum bahawa pertempuran sesama umat Islam sebenarnya mendedahkan mereka kepada bahaya kekafiran melainkan atas tujuan mempertahankan amanah pemerintahan. Seperti itulah yang dilakukan oleh Ahlul Bait melalui khalifah Ali R.A. dalam mempertahankan pemerintahan kekhalifahan setelah perbincangan dengan sahabat Muawiyah bin Abu Sufyan R.A. dan sahabat Amru bin Al-Ash R.A. gagal mencapai perdamaian. Namun setelah kekuasaan dirampas oleh Bani Umayyah, Ahlul Bait mengambil pendirian tidak menentang mereka. Ahlul Bait mengambil pendirian untuk meneruskan amanah menyampaikan risalah kerasulan RasululLah S.A.W. sepertimana perutusan Nabi Musa A.S. kepada kerajaan Fir’aun.

Namun setelah beberapa generasi dan atas kegagalan bani Umayyah untuk menghapuskan golongan Ar-Rafidhah, golongan penganut sunnah Muawiyin yang turut melabel diri mereka sebagai penganut As-Sunnah, tetap meneruskan permusuhan terhadap golongan Alawiyin yang melabelkan diri mereka sebagai penyokong Ahlul Bait RasululLah S.A.W. Perkara yang berlaku di Syria adalah contoh ketara setelah Perancis menyerahkan mandat kekuasaan kepada golongan Alawiyin, yang memerintah Syria sejak kemerdekaan Syria diperolehi. Penulis melihat cara terbaik dalam menghadapi permasalahan ini adalah dengan membiarkan sahaja peperangan sesama mereka dan memberi bantuan sewajarnya kepada mereka yang menjadi mangsa peperangan, tidak kira mereka daripada pihak mana sekalipun.

Pertempuran antara golongan Muawiyin dan Alawiyin ini sebenarnya adalah dirujuk sebagai pertempuran antara dua keluarga berbeza sejak 1400 tahun dahulu. Mereka bertelingkah setelah datangnya penjelasan. Mereka bertelingkah atas sebab kepentingan politik yang kemudiannya dijadikan ajaran agama menurut mazhab mereka.


Peperangan Yang Memakan Jantung Hati Umat Islam

ii.       Tuhan Maha Kuasa Atas 
        Segala Sesuatu

Perkataan ini sebenarnya merujuk kepada pembentukan kekuasaan yang terserlah daripada pemerintahan. Oleh itu, penjelasan ayat 2:107 menjurus kepada “hanya Allah sahaja yang dapat melindungi dan menolong", maka kita tinggalkan sahaja masalah pertempuran sesama umat Islam yang berlaku waktu ini sehingga Allah datang dengan perintahNya.

Ayat 2:108 dan 2:109 pula menjelaskan bahawa tiada perkara magis yang diperlukan oleh umat Islam, kerana kebanyakan perkara magis yang diamalkan oleh manusia adalah sesuatu yang menjurus kepada kekufuran. Semua yang berlaku kepada umat ini pada masa ini adalah timbul akibat daripada hasad dengki sesama mereka, iaitu sesuatu yang berkaitan dengan pemerintahan pada masa ini, atau kekhalifahan pada masa lalu.

Perkara yang diwarisi umat ini pada masa ini sehingga mengakibatkan timbul permusuhan sesama mereka adalah akibat perbezaan mazhab sejak dari dahulu lagi. Generasi terdahulu telah membentuk ajaran baru dalam beragama untuk menghalalkan darah sesama mereka dan perkara itu telah dijadikan ajaran agama yang terus diwarisi umat terkemudian. Oleh kerana pertelingkahan yang wujud sesama mereka adalah sesudah mereka menerima penjelasan tentang kebenaran, ini bermakna terdapat pihak-pihak tertentu yang sanggup menolak kebenaran dan terus merelakan diri berada dalam kekafiran. Mereka ini sebenarnya telah menyahut seruan golongan ingkar daripada umat-umat terdahulu sehingga negara mereka diperkotak katikkan dengan limpahan bekalan senjata untuk mereka terus berbunuhan.

Siapakah sebenarnya yang memulai
permusuhan sejak dahulu lagi?


No comments:

Post a Comment

Popular