SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Sunday, May 28, 2017

SURAH AL-MUZAMMIL AYAT 2 -- MELAKSANAKAN PROJEK QIYAMUL LAYL


قم اليل الا قليلا

Bangunlah di malam hari kecuali sedikit (daripadanya).

bangunlah sembahyang tahajjud pada waktu malam, selain dari sedikit masa (yang tak dapat tidak untuk berehat),

Untuk orang yang telah terbiasa dengan berjaga malam lantaran pekerjaan yang harus dilaksanakan, pembacaan Al-Quran haruslah dilakukan pada waktu-waktu sebaik sahaja terjaga daripada tidur ketika minda berada dalam keadaan segar. Waktu malam adalah waktu paling sesuai untuk memberi tumpuan terhadap pekerjaan yang memerlukan tumpuan fikiran. Kurangnya gangguan dan bunyi-bunyian yang dapat mengganggu ketenangan.

Kiranya kita tidak mampu memikirkan
keadaan dunia yang sungguh kritikal, cukuplah 
untuk kita memikirkan keadaan diri-diri kita di sini.

i.    Mengkaji Rahsia Al-Quran

Terdapat rahsia besar dalam Al-Quran yang perlu digali. Aktiviti berjaga malam dapat meningkatkan penumpuan kefahaman sehingga suatu kesimpulan atau rumusan akhirnya dapat diungkapkan. Waktu yang sebaik-baiknya adalah setelah separuh malam sekitar jam 1:00 pagi. Pada waktu itu aktiviti manusia setempat berada pada tahap minimum. Bangsa-bangsa bertamadun telah memperolehi pengetahuan bahawa berjaga malam mempunyai manfaat besar dalam pembinaan umat, siasah dan negara. Di universiti-universiti Barat, mereka telah meletakkan disiplin pelajar supaya berjaga malam untuk menyiapkan tugasan dan penulisan laporan yang banyak supaya buah fikiran mereka dapat dipelajari dan dimanfaatkan oleh pihak lain sehingga sesuatu hasil yang besar diperolehi. Dengan itu mereka memulai idea dan rekaan baru yang memberi banyak manfaat kepada manusia. Berjaga malam dapat menajamkan fikiran dan menyihatkan tubuh. Perbandingan pelajar-pelajar yang rajin berjaga malam berbanding dengan pelajar-pelajar lain didapati pelajar-pelajar itu lebih cekal dan tabah menghadapi cabaran hidup dan sanggup berusaha sehingga berjaya.

ii.   Berjaga Malam Mencekalkan Semangat

Mereka mempunyai semangat yang kuat dan tidak mudah mengalah. Namun seseorang mestilah mempunyai tujuan yang jelas untuk berjaga malam. Lantaran fitrah tubuh adalah untuk mendapatkan kerehatan pada waktu malam dan tidur sebagai hak tubuh untuk berehat tidak boleh dinafikan. Terdapat pendapat yang melampau bahawa untuk mendapatkan suatu tahap kerohanian, seseorang hendaklah berusaha tidak tidur pada hari siang dan berjaga pada waktu malam serta menahan diri daripada sebarang makanan dan minuman. Perkara seperti ini banyak diamalkan oleh pengamal-pengamal kerohanian dalam banyak aliran agama tidak terkecuali dalam agama Islam. Penulis tidak berhajat untuk mengupasnya namun kaedah yang terbaik adalah menurut sunnah yang diamalkan oleh RasululLah S.A.W. bermula daripada masa mula perlantikan sebagai rasul sehinggalah kepada menempuh pengembaraan peristiwa Isra’ dan Mikraj. Imam Ghazali RahimulLah sendiri telah melalui pengalaman kerohanian dan penerangan panjang lebar dapat diperolehi melalui pembacaan kitab Hazinatul Asrar dan kitab-kitab kerohanian yang lain. Rahsia-rahsia ketuhanan dapat diperolehi melalui amalan berjaga malam dan ibadah-ibadah sunat yang dituntut seperti berpuasa dan sebagainya. Islam meletakkan disiplin sedemikian kepada umatnya pada bulan Ramadhan dan kemuncak pengalaman kerohanian haruslah dilakukan pada malam Al-Qadar yang perlu didapatkan pada setiap penghujung bulan Ramadhan. Kecekalan melakukan ibadah menghidupkan malam memberi kesan kepada sipengamalnya dengan kelapangan minda, kesihatan tubuh serta kecergasan berfikir. Pemakanan kita seharian tidak dapat dielakkan juga terdiri daripada bahan toksik yang dapat mengganggu keseimbangan tubuh dan menimbulkan kesan penyakit. Keaktifan bangun malam menyebabkan banyak lebihan daripada pemakanan yang dihadamkan dapat disintesiskan hampir sepenuhnya dan banyak daripada hasil buangan seperti toksik dan hasil-hasil regulasi tubuh, disingkirkan dengan lebih berkesan. Kadar penyerapan usus terhadap juzuk-juzuk pemakanan dapat berlaku dengan lebih baik dan seterusnya seseorang dapat mencapai keadaan tidak memerlukan terlalu banyak makanan untuk kelangsungan hidupnya. Selain daripada manfaat kesihatan, berjaga malam adalah suatu langkah proaktif yang dapat menjadikan seseorang berada pada keadaan berjaga-jaga terhadap banyak daripada perkara yang berlaku menjelang waktu malam. Pendek kata kecekalan seseorang dalam mempraktis amalan berjaga malam dapat menyediakan motivasi tinggi kepada individu itu melakukan pekerjaan lain dengan lebih berkesan.
No comments:

Post a Comment

Popular