SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Tuesday, October 11, 2016

SURAH AL-JIN AYAT 1 -- JIN YANG MENDENGAR WAHYU TUHANقل اوحى الى انه استمع نفر من الجن
فقلوا انا سمعنا قرانا عجبا 

Katakanlah olehmu, telah diwahyukan kepadaku, bahawasanya telah benar-benar mendengar ia oleh sekumpulan daripada jin, lalu telah berkata mereka, sungguh kami, telah mendengar kami, akan bacaan yang menakjubkan. 

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Telah diwahyukan kepadaku, Bahawa sesungguhnya: satu rombongan jin telah mendengar (Al-Quran Yang Aku bacakan), lalu mereka (menyampaikan hal itu kepada kaumnya dengan) berkata: Sesungguhnya Kami telah mendengar Al-Quran (sebuah Kitab Suci) Yang susunannya dan kandungannya sungguh menakjubkan!"

i.  Jin – Makhluk Ghaib Dicipta 
            Daripada Plasma Api

Terdapat ayat yang membincangkan tentang manusia, haiwan-haiwan, tumbuh-tumbuhan, bumi dan fenomena alam yang sesungguhnya dapat dilihat atau dikesani oleh deria manusia. Perbincangan menjadi mudah disebabkan terdapat keupayaan manusia untuk melakukan penyelidikan terhadap perkara-perkara tersebut. Namun jin, walaupun tidak termasuk dalam perkara ghaib yang wajib diimani, masih tidak dapat dilihat oleh manusia. Jin dapat dikesani dengan beberapa peralatan yang dapat mengesan kehadiran cahaya pramerah yang dipancarkan oleh ion-ion pada jasadnya, lantaran jin itu adalah ciptaan Tuhan daripada plasma api. Oleh itu jin adalah makhluk yang mendiami alam buana di suatu dimensi ekstra, seperti alam maya ini dan dapat ditakrif melalui penemuan saintifik. 


Kewujudan alam dimensi ekstra adalah sesuatu 
yang dapat diterima oleh sebahagian ahli akademi

Jin diciptakan daripada plasma api yang sangat panas sedangkan manusia diciptakan daripada tanah yang hangus. Api adalah terbentuk daripada ion-ion sama ada ion-ion positif atau ion-ion negatif. Pada kepanasan yang bersangatan, nukleus mengalami penyepaian membentuk gabungan nukleus-nukleus yang lebih ringan daripada hidrogen, karbon, oksigen dan sebagainya. Paduan ion-ion ringan dapat berada pada altitud yang lebih tinggi. Oleh yang demikian jin merupakan makhluk yang dapat melayang di atmosfera. Jin hanya dapat memakan wap-wap ringan yang terdiri daripada asap seperti asap rokok, kemenyan, kayu gaharu dan wap-wap makanan manusia. Bangsa jin diciptakan Tuhan lebih dahulu daripada manusia. Oleh itu tidak menghairankan sekiranya sebahagian mereka memiliki teknologi yang melebihi teknologi manusia. Jin juga menempuh kehidupan seperti kehidupan manusia. Mereka berkembang biak, melalui tempoh kehidupan tertentu. Umur jin dikatakan lebih panjang berbanding manusia. Mereka hidup seiring dengan alam yang didiami manusia. Pada keadaan tertentu mata manusia dapat melihat jin. Selalunya ketika manusia antara jaga dan tidur atau ketika berkeadaan sangat letih atau melalui keadaan tertentu yang lain. 

Pelbagai bentuk jin, dalam kalangan mereka ada yang berbentuk seperti manusia, haiwan ternakan dan haiwan-haiwan berbisa. Pada keadaan kebiasaan jin berada di suatu sudut yang mereka dapat melihat manusia dan bukan sebaliknya. Allah Maha Mengetahui.

ii.  Bacaan Yang Menakjubkan

Bacaan yang menakjubkan adalah ayat-ayat yang dibaca dalam solah oleh RasululLah S.A.W. dalam perjalanan kembali dari Ta’if setelah risalah yang dibawa baginda tidak diterima oleh penduduk di sana. Setelah dakwah baginda tidak diterima, RasululLah S.A.W. berada dalam keadaan kesedihan namun suatu perkara lain yang berlaku iaitu turun surah yang menyatakan keimanan sekumpulan Jin. Al-Quran adalah bacaan menakjubkan pada kalangan jin, namun manusia menganggapnya bacaan biasa-biasa sahaja. Ini disebabkan manusia tidak membacanya dengan sebenar-benar pembacaan (2:121). Mereka yang beriman kepadanya, membacanya dengan sebenar-benar pembacaan. Ini bermakna golongan yang beriman adalah golongan yang berilmu dengan ilmu Al-Quran dan umat Islam yang belum mencapai ilmu itu belum dapat dikatakan sebagai telah mencapai keimanan (49:14). Sesungguhnya Allah jualah yang menunjuki kepada keimanan (49:17). Dalam kalangan jin terdapat mereka yang lebih mahir pembacaan Al-Quran. Lantaran Al-Quran adalah kitab daripada Allah, Tuhan kepada manusia dan Tuhan kepada jin.2 comments:

  1. Assalamualaikum. Masih ada kekosongan tak pondok ni? Ada tak sesiapa yang saya boleh contact untuk tahu pasal pondok ni? sebab berminat nak masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam..Tuan boleh datang terus ke Pondok Kadir Al-Jaafar di Gua Tempurung...insya'Allah

      Delete

Popular