SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, January 30, 2017

SURAH AL-JIN AYAT 17 -- SEBAGAI FITNAH KEPADA MANUSIA DAN JIN


لنفتنهم فيه و من يعرض
عن ذكر ربه يسلكه عذابا صعدا

Supaya Kami memfitnah mereka padanya dan barangsiapa yang ia berpaling daripada peringatan Tuhannya, dililit akannya oleh suatu azab yang mendaki. 

(Pemberian Yang demikian) untuk Kami menguji (dan menzahirkan bawaan dan keadaan) mereka Dalam menikmati apa Yang Kami berikan itu (adakah mereka bersyukur dan tetap betul menurut Islam); dan (ingatlah), sesiapa Yang berpaling dari mengingati Tuhannya, (dengan berlaku ingkar - derhaka, maka) Tuhan akan memasukkannya ke Dalam azab Yang memuncak beratnya.

i.     Ujian Tuhan Untuk Manusia Dan Jin 

Ayat ini jelas menunjukkan bahawa Tuhan jualah yang merekacipta segala-galanya. Dia yang mengadakan Iblis untuk mengganggu gugat jin dan manusia supaya Dia dapat menguji jin dan manusia sama ada masih mahu mengingati Tuhan pada saat-saat terfitnah atau berpaling daripada peringatan Tuhan sebaik sahaja fitnah datang dalam hidupnya. Tentunya Iblis atau syaitan yang menggugat itu datangnya adalah dalam kalangan jin atau manusia itu sendiri yang akan mendatangkan masalah dalam hidupnya.

Akhirnya Ia akan mengetahui, mana-mana hambaNya yang mengetahui serta meyakini bahawa ia adalah ciptaan Tuhan yang Tuhan berkuasa atas segala-galanya pada dirinya, ataupun terhadap makhluk yang tidak meyakini bahawa ia adalah ciptaan Tuhan sehingga disangka Tuhan, tiada agenda dalam hidupnya.

ii.    Tuhan Tidak Pernah Memaksa

Sungguh Tuhan tidak memaksa seseorang untuk meyakini Tuhan sehingga ia dapati dalam kehidupan ini, ia sendiri akan dilingkungi dengan masalah yang terjadi. Bagi kebanyakan golongan yang ingkar, mereka tahu serta mahu bahawa Tuhan hanya menciptakan mereka sekali sahaja sehingga Tuhan tidak mencampuri urusan kehidupan mereka. Mereka ingin memilih kehidupan yang mereka sendiri tadbir. Seolah-olah mereka jualah yang pakar dalam urusan kemanusiaan, ekonomi, sosial, masalah dunia, kehidupan dan sebagainya. Apabila peringatan tentang ayat-ayatNya disebut, dengan segera mereka berpaling seolah-olah mereka tidak mendengar akannya. 

Lalu Tuhan membiarkan mereka dalam tempoh yang sangat lama sehingga mereka dapati bencana berlaku akibat hasil amalan mereka. Ilmu mereka tidak meliputi dengan lain perkataan mereka tahu tentang sesuatu bahaya namun mereka tidak menyedari. Mereka ingin mencuba dahulu berdasarkan tahap ilmu mereka dan mereka akan mengkaji sesuatu kejadian buruk dan berusaha untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama. Sekiranya demikian, ini bermakna mereka lebih rela melihat kerosakan dan kemusnahan berlaku sehingga akhirnya mereka tidak berkesempatan memperbaiki keadaan.

iii.    Contoh Pengabaian Ammoniakal Nitrogen

Sebagai contoh, dalam usaha mendapatkan air segar yang merupakan suatu mandatori terhadap keperluan tubuh, manusia sendiri mengetahui bahan-bahan cemar seperti nitrat dan ammonia tidak dapat disingkirkan dengan mudah begitu sahaja. Namun akibat kealpaan manusia dalam projek-projek pertanian mereka, menyebabkan sebahagian bahan cemar ini dibazirkan dalam tanah dan tidak dapat dimanfaatkan untuk keperluan tumbuh-tumbuhan. Bahan nitrat yang terkandung dalam air minuman dapat mengakibatkan penyakit bayi biru pada bayi-bayi yang baru dilahirkan. Walaupun kesan bahan nitrat tidak begitu ketara ke atas manusia setakat ini, kesannya terhadap tanah adalah serius. Nitrat sangat-sangat menghakis sehingga banyak berlaku pembentukan kelodak yang membawa sebahagian besar pepejal tanah bersama air yang mengalir. Lama kelamaan akan berlaku kejadian tanah rebah yang merosakkan kawasan pertanian serta kediaman manusia sendiri. Pada tanah-tanah tinggi, akan berlaku gelinciran disebabkan oleh kesan berpanjangan wap ammonia serta mengakibatkan tanah runtuh. Sekali lagi manusia mengabaikan kesan jangka panjang keruntuhan tanah yang semakin menjadi-jadi. 

Atas kepandaian manusia mengurus tadbir alam tanpa asas ketaqwaan kepada Tuhan, air segar kini perlu didapatkan pada harga yang tinggi. Dalam sistem ekonomi yang ada kini, akhirnya sistem yang dipilih manusia mengakibatkan kesan terhadap kestabilan sosial, sehingga berlaku peningkatan kadar jenayah sama ada jenayah indeks atau jenayah perdagangan. Ke manakah halatuju akhir manusia sekiranya bukan Tuhan sebagai matlamat? Azab yang berganda-ganda, pergerakan tanah di bawah kaki, jenayah yang meningkat, tekanan inflasi yang tinggi serta huruhara politik adalah merupakan suatu lilitan azab yang tidak akan berkurangan. Mereka tiada tempat untuk lari melainkan kepada Tuhan.

Apabila azab semakin ketara, kehidupan semakin mendesak dan manusia dapat dilihat mabuk dalam kehidupan azab, maka tempat aduan terakhir manusia adalah Tuhan. Sebenarnya manusia harus mengambil Tuhan untuk aduan awal dan akhir dan bukan bermain-main dengan bencana kemudian baru mendapatkan Tuhan, apabila mereka telah benar-benar tenggelam punca. Lihat sahaja apabila berlaku bencana yang besar atau berlaku kematian mendadak yang mengorbankan ahli keluarga atau sebahagian daripada mereka mengalami kejatuhan teruk dalam perniagaan mereka, dengan segera mereka akan menghadiri masjid untuk bermunajat kepada Tuhan. 

Bagaimanakah mungkin masjid-masjid yang didirikan bukan bertujuan semata-mata untuk Tuhan dapat dimakmurkan untuk tujuan beribadah kepada Tuhan dalam keadaan Tuhan dipersekutukan? Menyembah Tuhan tetapi bersungguh-sungguh mengambil sistem lain dalam kehidupan serta meredhai sistem berkenaan (30:33).

No comments:

Post a Comment

Popular