SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Thursday, January 12, 2017

SURAH AL-JIN AYAT 15 -- GOLONGAN PERTENGAHAN MEREKA BUKANLAH JAHAT SANGATو اما القسطون فكانوا لجهنم حطبا

Dan adapun golongan yang pertengahan maka telah adalah mereka bagi neraka jahanam (adalah longokan) bahan bakar.


adapun orang-orang Yang menyeleweng dari jalan Yang benar, maka mereka menjadi bahan bakaran bagi neraka jahannam. 'i.    Tiada Kelonggaran Untuk Golongan Jin

Dalam hal ini, tiada kelonggaran kepada masyarakat jin dalam melakukan ketaatan kepada Tuhan. Golongan pertengahan kalangan mereka adalah bahan bakar neraka jahanam apatah lagi golongan yang menderhaka. Oleh kerana mereka dapat menyaksikan banyak perkara daripada perkara-perkara ghaib, adalah wajar bagi mereka untuk menginsafi keadaan diri mereka sebagai hamba yang diciptakan Tuhan, yang memberi rezeki yang banyak dan kemudahan untuk mereka bergerak pantas. Manusia tidak harus terpedaya dengan ketaatan jin dalam mengabdikan diri kepada Tuhan. Sesungguhnya ketua kalangan jin dan malaikat, si Azazil dahulu adalah merupakan hamba yang amat ta'at kepada perintah Tuhan dan hanya dengan satu penderhakaan tidak mematuhi arahan Tuhan untuk sujud kepada lembaga manusia, Tuhan telah melaknatnya dalam kehidupan dunia sehinggalah seterusnya kehidupan akhirat selama-lamanya. Bagi kaum jin, itu adalah amalan mereka dan bagi kita manusia, kita membawa amalan kita. Bahkan kita semua membawa amalan masing-masing. Masing-masing amalan akan dipersembahkan kepada Tuhan dan masing-masing akan menempuh nasib masing-masing. Berbeza dengan manusia, kalangan mereka yang mewarisi kitab Al-Quran terdapat golongan yang mendahului, golongan pertengahan dan golongan yang menzalimi diri mereka sendiri dengan kesudahannya kesemua mereka akan diganjari dengan syurga sebagai suatu kelebihan daripada Tuhan berbanding dengan kumpulan makhluk jin mewarisi Al-Quran.

ii.   Kehidupan Manusia Yang Lebih Mencabar

Gambaran ini menunjukkan bahawa kehidupan yang ditempuh manusia lebih mencabar dan manusia wajar diberi penghormatan selaku khalifah Tuhan. Keinsafan manusia menjaga bumi ini adalah lebih baik daripada bangsa jin sedangkan bangsa jin pernah lebih dahulu mendiami bumi ini namun mereka tidak terpilih. Maka tidak hairanlah, kelebihan yang Tuhan beri kepada manusia termasuklah darihal kekhalifahan telah menjengkelkan bangsa jin, sedangkan mereka adalah kaum yang lebih awal mendiami bumi ini, lebih berpengalaman, berpengetahuan serta banyak ibadah.

No comments:

Post a Comment

Popular