SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Wednesday, February 3, 2016

SURAH NUH AYAT 28 -- DOA NABI NUH A.S.


رب اغفرلى و لوالدى و لمن دخل بيتى
مؤمنا و للمؤمنين و المؤمنت
و لاتزد الظلمين الا تبارا

Tuhanku ampunilah olehmu bagiku dan kedua orang tuaku dan bagi sesiapa yang telah memasuki ia akan rumahku yang beriman dan bagi lelaki beriman dan perempuan beriman.

"Wahai Tuhanku! ampunkanlah bagiku, dan bagi kedua ibu bapaku, serta bagi sesiapa Yang masuk ke Rumahku Dengan keadaan beriman; dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang-orang Yang beriman, lelaki dan perempuan (dalam Segala zaman);

Dalam pada berdakwah Nabi Nuh A.S. sempat berdoa supaya golongan yang ingkar tidak diberi muka langsung untuk berkeliaran di mukabumi dan mengharapkan ampunan Tuhan kepada kedua orang tua serta ahli keluarga yang beriman dalam kalangan lelaki dan perempuan. Sebahagian doanya telah dikabulkan Tuhan sehingga sebahagian ahli keluarganya yang ingkar iaitu yang terdiri daripada isteri dan anak lelakinya tidak termasuk dalam golongan yang diampuni, manakala tentang golongan yang ingkar adalah merupakan doanya yang ditangguhkan.

Dan janganlah Kau tambah akan golongan yang zalim itu melainkan kebinasaan.

dan janganlah Engkau tambahi orang-orang Yang zalim melainkan kebinasaan!"

Tuhan tidak pernah berlaku zalim terhadap manusia namun azab Tuhan amatlah keras disebabkan oleh kerja tangan dan pilihan manusia sendiri. Lantaran kedegilan umat yang bersangatan disebabkan oleh kedudukan mereka yang mereka agung-agungkan, mereka menghindari diri-diri mereka daripada sebarang nasihat. Lalu segala usaha rasul untuk menyelamatkan mereka daripada azab, tidak berhasil. Pengikut Nabi Nuh yang beriman diselamatkan Tuhan dalam bahtera manakala yang lain memilih untuk ditenggelamkan dalam air disebabkan keingkaran mereka daripada mematuhi perintah Nabi Nuh A.S. Bahkan golongan yang ingkar memilih kezaliman yang besar mengambil berhala-berhala dan sistem hidup rekaan mereka sendiri sebagai tuhan.No comments:

Post a Comment

Popular