SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Thursday, January 28, 2016

SURAH NUH AYAT 27 -- MEREKA MENYESATKAN LAGI MELAHIRKAN ZURIAT YANG JAHAT

     
انك ان تذرهم يضلوا عبد ك
و لا يلدوا الا فاجر اكفرا
    
Sesungguhnya Engkau, kiranya Engkau biarkan mereka, mereka sentiasa menyesat akan hambaMu dan tidak mereka sentiasa melahirkan anak, melainkan yang jahat lagi bersangatan ingkar.

"Kerana Sesungguhnya jika Engkau biarkan mereka (hidup), nescaya mereka akan menyesatkan hamba-hambaMu, dan mereka tidak akan melahirkan anak melainkan Yang berbuat dosa lagi kufur ingkar.

i.     Pengamalan Yang Memudharatkan

Penemuan-penemuan golongan yang ingkar itu sentiasa disampaikan daripada satu pihak ke satu pihak untuk tujuan pengiktirafan serta pengamalan mereka dicontohi. Lalu mereka menyampaikan suatu ajaran yang memudharatkan. Sebagai contoh, telah diketahui sebelum ini oleh ulama-ulama silam menerusi catatan kitab-kitab ‘kuning’ mereka, bahawa yang dikatakan najis yang terdapat daripada tubuh manusia adalah sesuatu yang membawa mudharat terhadap sebarang pengambilannya. Perkara najis tersebut adalah darah, nanah, muntah, tahi dan air kencing yang telah dikeluarkan oleh tubuh. Begitu juga terhadap pereputan daripada bangkai kecuali bangkai ikan dan belalang sekiranya tidak mengenai tubuh daripada bahan buangannya. 

Namun pengkaji-pengkaji Barat telah menemui kaedah untuk menambahkan bahan tambah dalam makanan yang dihasilkan secara industri melalui pengeluaran besar-besaran. Bahan tambah itu diperolehi daripada sebatian-sebatian yang ditiru menyerupai bahan-bahan najis berkenaan. Sebagai contoh, ammonia yang diperolehi melalui proses Haber daripada kilang pemprosesan di Bintulu, Sarawak telah diiktiraf sebagai halal oleh Jabatan Agama dan digunakan secara meluas dalam industri pembikinan perencah monosodium glutamate serta pecencah-perencah yang lain. 

Lebihan kandungan ammonia dalam MSG 
dapat membawa akibat penyakit 
"Sindrom Restoran Cina" dan penyakit lelah.
   
Bahkan  struktur ammonia yang dihasilkan sebenarnya bukan sahaja menyerupai bahkan menyamai sebatian yang dihasilkan oleh pereputan bangkai. Alasan mereka bahawa ammonia sebenarnya memang terdapat dalam tubuh disingkirkan daripada hati setelah diubahsuai oleh enzim yang menukarkannya menjadi urea atau asid urik sebagai konjugat. Sebatian berkenaan kemudiannya dilepaskan melalui penapis ginjal dan disingkirkan melalui air kencing. Teknologi kaum yang diiktiraf sebagai sesat dalam ayat terakhir surah Al-Fatehah iaitu Kristian Barat telah sampai ke perut umat Islam secara merata. Asid nitrik yang diperolehi daripada proses pengoksidaan ammonia pula digunakan untuk menghasilan sebatian azo. Sebatian azo digunakan untuk menghasilkan pewarna tiruan digunakan dalam pewarnaan makanan yang banyak dijual secara bebas. 

Apakah akibat menelan benda najis seperti ini? Tubuh tentunya akan menunjukkan kesan penolakan terhadap bahan-bahan seperti ini. Yang mudah dikesan adalah keluarnya air liur basi terhasil dengan banyaknya apabila seseorang itu sedang tidur. Itu darihal pemakanan.

ii.     Kesesatan Yang Bertambah-tambah

Sesungguhnya kesesatan tidak akan bertambah-tambah melainkan terhadap golongan yang zalim (71:24). Kezaliman yang paling besar adalah mempersekutukan Tuhan (31:13). Bahkan merelakan diri hidup dalam suatu sistem mempersekutukan Tuhan adalah juga suatu kezaliman. Kita dapati umat kini berterusan bergelumang dalam ‘kesesatan’ (perlu dibaca sebagai kecelaruan) sedemikian disebabkan sikap mereka menzalimi diri mereka sendiri. Sehingga mereka menolak untuk memperbanyakkan sadaqah disebabkan kesempitan hidup dalam negara yang kekayaannya melimpah ruah. Apabila mereka memilih fatwa ulama sebagai benar dengan tiada panduan suci daripada Tuhan dan/atau tiada menuruti contoh yang ditunjukkan oleh RasululLah S.A.W. dengan izin, iaitu menerimanya secara bulat-bulat, sebenarnya mereka menerima cara beragama yang serupa dengan kaedah penganut-penganut agama lain beragama dan demikianlah salah satu bentuk mempersekutukan Tuhan. Apakah yang harus mereka jawab di hadapan Tuhan nantinya terhadap pendakwaan yang mereka terima sebagai suatu ketetapan agama darihal menelan benda-benda najis tersebut dan terdapat lagi benda lain yang najis yang tidak disebutkan di sini? 

Mengapakah zakat yang mereka sadaqahkan gagal sampai kepada pihak yang layak menerima, sehingga memeritkan kehidupan sebahagian besar golongan yang kesempitan lalu mengakibatkan peningkatan kadar jenayah. Anak-anak yang mereka lahirkan, mereka sumbat dengan pemakanan sedemikian. Kemudian mereka ajari anak-anak mereka untuk menghadapi sistem hidup menurut ilmu mereka yang dangkal itu tanpa panduan suci ayat-ayat Tuhan. Lalu generasi akan datang menghadapi kehidupan yang lebih membingungkan disebabkan kecelaruan yang mereka hadapi. Mereka mendakwa demi kebajikan rakyat, keselesaan hidup serta pemuliharaan alam, namun yang berlaku adalah penggelapan hak rakyat, kehidupan yang semakin sempit serta pemusnahan kawasan sekitar yang mengganggu kesinambungan hidup flora dan fauna, yang kesannya akan menimpa mereka sendiri.

iii.   Tuhan Telah Mengiktiraf 
        Kedudukan Manusia

Ayat ini menyebutkan suatu keadaan kiranya Tuhan membiarkan bumi diurus tadbir oleh golongan yang sesat dan keadaan inilah yang telahpun berlaku. Ini membuktikan bahawa Tuhan telah membiarkan manusia untuk bertindak semahu-mahu mereka dalam mentadbir urusan kehidupan di dunia ini, sebagai suatu pengiktirafan akan peranan manusia dalam mentadbir alam. Ini membuktikan Tuhan tidak memerlukan langsung akan khidmat mereka kepada Tuhan. Mereka jualah yang sebenarnya memerlukan Tuhan untuk suatu kehidupan mereka sendiri. Namun Tuhan tidaklah sezalim itu untuk membiarkan hamba-hambaNya hidup dalam ‘kesesatan’. Tuhan telah menyediakan alam ini sebagai perangkap untuk menimpakan kegelisahan terhadap golongan yang ingkar (86:19). Sehingga golongan yang beriman akan melakukan pekerjaan supaya suatu pemulihan dapat dilakukan melalui panduan Tuhan. Mahasuci Tuhan yang mencipta alam ini menjadi sebagai suatu pelajaran yang harus diinsafi oleh manusia.No comments:

Post a Comment

Popular