SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Wednesday, December 9, 2015

SURAH NUH AYAT 20 -- MENYUSURI JALAN-JALAN YANG MELANGKAUI


لتسلكوا منها سبلا فجاجا

Supaya kamu menyusuri daripadanya jalan-jalan yang melangkaui.

“Supaya kamu melalui jalan-jalan Yang Luas padanya".

i.   Hamparan Yang Memudahkan 
     Pembinaan Laluan

Ke mana sahaja kita pergi terutamanya di kawasan-kawasan penempatan maka kita akan dapat melihat pelbagai bentuk jalan yang dapat dibina manusia. Daripada laluan kenderaan bermotor meliputi jalanraya dan lebuhraya, kepada laluan pejalan kaki, semuanya menyusuri laluan yang luas. Jalan-jalan yang melangkaui meliputi jejambat, jejantas serta landasan-landasan. Bayangkan sekiranya Tuhan jadikan permukaan bumi ini umpama ceragah-ceragah tajam, kawah-kawah curam yang dapat dilihat dari angkasa memenuhi setiap penjuru sepertimana permukaan planet-planet lain, tentunya usaha-usaha pembinaan projek-projek sedemikian menjadi sukar dilaksanakan.

Berbanding permukaan planet-planet lain,
mendiami planet bumi rasa-rasanya 
adalah yang terbaik.

ii.   Hamparan Yang Mengoptimumkan 
      Kos Pembinaan
,
Berapa banyakkah terowong harus disediakan dan berapa banyakkah jambatan harus dibina dan berapa banyak pula kos diperlukan untuk menampung semua itu? Keadaan hamparan sedia ada yang telah Tuhan adakan dalam tempoh yang sangat lama, tidak seharusnya manusia mengusahakan suatu sehingga membawa kemusnahan kepada struktur bumi (73:14). Kita harus mensyukuri nikmat ini untuk manusia menempuh perjalanan yang jauh namun kita juga tidak seharusnya menyediakan halangan atau sekatan terhadap laluan perjalanan yang lantaran tujuan sedemikianlah yang telah disediakan oleh Tuhan supaya manusia mengambil manfaat mukabumi yang luas ini. 

Perkataan سلك daripada kata dasar tempuh harus diterjemah menurut kontak ayat atau perkataan selanjutnya. Terjemahan yang dipilih adalah menempuh, menyusuri dan menghadapi untuk perkataan seperti perjalanan, jalan-jalan dan masalah setiapnya.

iii.   Jalan-Jalan Yang Melangkaui

Kemudahan menempuh perjalanan di atas permukaan bumi, telah dipermudah Tuhan untuk manusia dan hidupan lain melaluinya. 

Dengan demikian manusia dapat mempergunakannya agar mereka dapat menziarahi tempat-tempat bersejarah tertentu, yang dengan demikian manusia dapat mempelajari peradaban silam. Mereka perlu mempelajari tentang pembentukan peradaban tertentu sehingga kepada kemusnahan peradaban mereka (67:15). Umat ini harus mengambil pelajaran agar mereka tidak mengulangi corak pekerjaan umat-umat silam supaya mereka tidak akan menempuh nasib yang sama. Selain daripada itu, mereka tidak harus mewujudkan suatu sistem yang menghalang pergerakan mudah atas jalan-jalan tersedia ada sehingga manusia melaluinya dengan kesukaran. Membina halangan jalanraya atau lebuhraya bererti menyediakan kesukaran kepada pengguna.
No comments:

Post a Comment

Popular