SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Sunday, December 27, 2015

SURAH NUH AYAT 23 -- BERHALA YANG DIBERI NAMA


و قلوا لا تذرن الهتكم و لا تذرن ودا
و لا سواعا و لا يغوث و يعوق و نسرا

Dan telah berkata mereka, sekali-kali janganlah kamu tinggalkan sembahan-sembahan kamu dan sekali-kali jangan kamu tinggalkan Wadd dan jangan juga Suwa’ dan jangan juga Yaghuth dan Ya’uq serta Nasar.

"Dan (Ketua-ketua) mereka (menghasut dengan) berkata: `Jangan kamu meninggalkan (penyembahan) tuhan-tuhan kamu, terutama (penyembahan) Wadd, dan Suwaa', dan Yaghuth, dan Ya'uuq, serta Nasr.

i.    Hanya Nama-nama Belaka

Demikian itulah mereka menamai berhala-berhala mereka dengan nama-nama tertentu. Yang mereka sembah adalah tugu yang mereka namai dengan nama-nama tertentu lalu bagaimanakah tugu-tugu itu dapat memperkenankan mereka? Sehingga zaman ini, masih ada kecenderungan manusia menyembah berhala-berhala sedemikian hanyalah mereka mengubahnya menjadi tugu atau monumen. Sebenarnya mereka menyembahnya bukanlah disebabkan kebodohan sedangkan dalam kalangan mereka terdapat mereka yang berpengetahuan sehingga dapat menghurai fenomena langit. Mereka sebenarnya bersikap kejam terhadap diri mereka sendiri dengan mempersekutukan Tuhan yang sebenar (31:13). 

Pada zaman ini kita masih mendapati bangsa-bangsa yang maju seperti bangsa Jepun dan Korea, masih menyembah objek-objek berbentuk patung. Mereka sujud kepadanya sepertimana datuk dan nenek mereka dahulu lakukan. Walhal mereka kini telah mencapai teknologi angkasalepas namun bagaimanakah mereka masih tidak dapat menggunakan akal tentang ketuhanan? Ataukah syariat belum sampai kepada mereka sehingga mereka membekukan fikiran mereka tentang agama? Penyembahan terhadap berhala adalah untuk memudahkan golongan pendeta-pendeta mereka serta sami-sami menguasai jalan pemikiran dan kerohanian mereka supaya mentaati ajaran kepalsuan tanpa asas yang benar. 

Lagipun dengan jalan penyembahan sedemikian mereka dapat menyatakan kecintaan mereka kepada dunia serta kehidupan silam mereka yang sangat mereka hargai. Demikianlah juga sunnah yang telah diterapkan oleh

ii.    Penguasaan Kerohanian Orang Ramai

Fir'aun terhadap penduduk Mesir pada suatu ketika dahulu sehingga apabila kerohanian sesuatu umat telah dikuasai maka mudahlah mereka mendapatkan ketaatan daripada manusia. Tentang sejarah penyembahan mereka, terdapat runtuhan bangunan di Luxor yang menunjukkan patung-patung besar dan topeng-topeng mayat yang memberitahu tentang perjalanan selepas kematian. Atas kepentingan yang demikian pendita-pendita dan sami-sami mereka telah dijadikan sandaran untuk mereka menentang dakwah Tuhan. Bahkan pendeta-pendeta mereka lebih mengetahui tentang kepalsuan ajaran mereka. Penyembahan berhala sebenarnya telah lama dilakukan oleh kaum asli seperti Inca di Peru, Aztec di Mexico, Zoroastar di Iran, agama Musyrikin Arab, Hindu di India dan Indonesia, Katolik di Vatican, Buddha di Tibet serta China dan Indonesia dan Shinto di Jepun.

Ajaran penyembahan berhala, masih diamalkan
oleh masyarakat yang dikatakan maju. Sami-sami
adalah ejen yang digunakan untuk menguasai 
kerohanian orang ramai.

Tujuan penyembahan sedemikian adalah sebagai suatu penghormatan kepada tokoh-tokoh silam yang dijelmakan sebagai patung atau imej bergambar. Penyembahan dilakukan dengan kepercayaan bahawa semangat yang pernah menempati pada tubuh tokoh silam dapat menempati patung-patung atau imej bergambar yang mereka hadapi. Melalui keberkatan tokoh-tokoh itu, mereka mahu doa mereka diperkenankan Tuhan. Pokok ajaran penyembahan seperti ini adalah merujuk kepada sesuatu yang telah silam. Secara tidak langsung, ajaran seperti ini sangat suka dihampiri oleh golongan jin yang bersedia mengajari mereka konsep-konsep silam. Jin-jin yang merupakan syaitan di sebalik dalang penyembahan berhala turut mengajari mereka tentang tokoh-tokoh silam yang dapat menjelma semula pada individu tertentu. Konsep ini dinamai sebagai reinkarnasi.
No comments:

Post a Comment

Popular