SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Friday, January 8, 2016

SURAH NUH AYAT 25 -- KELEMASAN YANG MEMBINASAKAN


مما خطيئتهم اغرقوا فادخلوا نارا

Daripada apajua yang (menjadi) kesalahan mereka, telah dilemaskan mereka lalu dimasukkan mereka ke neraka.

i.    غرق :  Lemas Atau Tenggelam

Kisah tenggelamnya umat Nabi Nuh adalah disebabkan banjir besar, kesan daripada tsunami daripada letupan volkano di bawah permukaan laut (11:40). Kalau sekadar banjir besar yang biasa, tentunya tidak akan terbentuk ombak yang besar seperti gunung (11:42). Fenomena kejadian seperti itu telah berlaku zaman ini akibat tsunami seperti yang melanda Acheh pada tahun 2004, di Jogjakarta dan kepulauan Polynesia dua tahun selepas itu. Apabila datang bencana seperti itu, air menderu dan ombak tinggi laksana bukit yang menghempas daratan, kebolehan berenang tidak lagi membawa sebarang erti. Yang diselamatkan adalah mereka yang beserta dengan Nabi Nuh A.S. yang memenuhi muatan kapal (26:119) manakala yang tenggelam adalah daripada baki yang tertinggal (26:120). 

Apabila Tuhan menghendaki untuk mendatangkan kebinasaan terhadap suatu kaum, pasti akan didatangkan orang yang memberi peringatan atau ancaman kepada mereka sebelum itu (26:208). Lalu mereka mendustai maka sudah selayaknya mereka menerima bencana. Perkataan غرق bermakna lemas. Bergantung kepada situasi yang menyebabkan lemas, sekiranya disebabkan oleh air seperti Fir'aun, perkataan ini membawa makna tenggelam (2:50). Sekiranya disebabkan oleh tiupan angin sehingga mengosongkan udara daripada paru-paru, maka perkataan lemas (79:01) lebih sesuai digunakan berbanding perkataan tenggelam. 

Azab yang paling menyeksakan adalah disebabkan oleh lemas, sama ada lemas oleh air atau oleh kesan vakum taufan. Kematian akibat kecederaan seringkali mengalirkan darah keluar daripada tubuh sehingga mengakibatkan saraf kehilangan deria dan seterusnya meringankan rasa sakit. Namun lemas tidak menghilangkan darah daripada tubuh. Oleh kerana kandungan oksigen turun sedikit demi sedikit dalam organ dan bukannya secara mendadak, maka kekebasan tubuh dapat dirasakan sedikit demi sedikit dan kesan azab akan dirasakan lebih menyeluruh.

ii.   Peristiwa Penenggelaman Bumi

Kebanyakan daripada sisa runtuhan bangunan-bangunan dan peradaban silam menunjukkan bangunan-bangunan atau peradaban silam telah musnah atau lenyap disebabkan oleh kejadian banjir besar. Kehadiran cengkerang sesiput laut yang terdapat di perbanjaran Himalaya dan juga Perbanjaran Andes menunjukkan kawasan berkenaan pernah ditenggelami air. Hidupan laut yang terdapat di Tasik Titicaca adalah merupakan petanda, hidupan berkenaan pernah berada di laut dan mengalami perkembangan tertentu sehingga dapat berada di tasik air tawar berkenaan. Sekurang-kurangnya air laut pernah naik hingga ke paras sekitar 4000 meter daripada aras laut yang terdapat masakini. Adakah peristiwa ini menyerupai peristiwa tayangan 2012? Penulis tidak dapat menjawab secara pasti. Deruan ombak yang sangat besar boleh terjadi akibat daripada hentaman objek besar seperti komet atau asteroid bahkan boleh disebabkan oleh kejadian gempa yang sangat besar akibat daripada anjakan kutub-kutub bumi. Menurut beberapa catatan, bumi ini pernah beberapa kali mengalami kejadian penenggelaman besar. Kepupusan dinosaur serta beberapa jenis haiwan purba dapat dikesani melalui kajian fosil yang ditinggalkan. Daripada dinosaur muncul beberapa jenis burung.

iii.   Kelemasan Masa Kini

Sekiranya dahulu, penderhakaan umat nabi Nuh telah berakhir dengan peristiwa kelemasan melalui tenggelamnya mereka dalam kejadian banjir besar, peristiwa kelemasan juga berlaku kepada umat masa kini yang menderhakai arahan Tuhan. Mereka mengalami kelemasan sama ada secara mengejut atau sedikit demi sedikit.

Kelemasan atau asfiksia terjadi, apabila tubuh mengalami kekurangan bekalan oksigen ataupun oksigen yang dibekalkan tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Demikian itu berlaku kepada mereka yang mengalami kelemasan akibat tenggelam dalam air atau apabila udara dalam paru-paru dikeluarkan oleh tindakan angin puting berliung. Pada zaman ini, apabila umat memilih untuk melaksanakan aktiviti pertanian tanpa panduan Tuhan, akan sampai masa sebatian-sebatian kimia pencemaran yang tertinggal di udarakasa mengalami tindak balas dengan wap air dan atmosfera menjadi sejuk dengan tiba-tiba.

Seterusnya kejadian puting berliung akan terjadi disebabkan oleh kejatuhan tekanan mengejut di atmosfera. Peristiwa seperti ini semakin kerap berlaku sekarang ini disebabkan umat kini semakin menjauhi ajaran Tuhan. Mereka lebih percayakan pihak Barat dalam usaha menyelesaikan masalah perubahan cuaca. Kelemasan dapat juga berlaku apabila oksigen yang dibekalkan, tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh tubuh. Sebagai contoh, pemilihan makanan tertentu yang mengandungi kandungan ammonia yang tinggi seperti ajinomoto, dapat mengakibatkan surfaktan pada dinding alveoli dalam paru-paru menjadi lemah. Situasi ini menimbulkan sakit lelah apabila oksigen yang masuk ke dalam paru-paru, tidak dapat diserap secara segera untuk melepasi dinding alveoli dan seterusnya ke dalam darah. Darah yang kekurangan oksigen dapat mengakibatkan pelbagai penyakit lain seperti kelesuan dan sebagainya.

Kerana tindakan pejabat agama yang menghalalkan benda najis dalam pemakanan seperti kandungan sebatian ammonia dan sebatian azo yang tinggi, yang digunakan sebagai bahan tambah makanan, mengakibatkan rantaian molekular panjang terbentuk dalam salur kapilari darah. Seterusnya sebatian berantaian panjang ini dapat menyumbat salur kapilari sehingga mengurangkan bekalan oksigen untuk sampai ke sasaran sel-sel tertentu dalam tubuh. Amalan pemakanan yang berterusan terhadap makanan seperti itu, akhirnya mengakibatkan umat dilanda pelbagai penyakit daripada penyakit tiga serangkai hinggalah kepada penyakit saraf dan kelumpuhan strok. Semua ini berlaku akibat kecuaian umat ini dalam mengambil berat panduan Tuhan.
Diabetes berlaku apabila pankreas gagal 
mengeluarkan insulin secukupnya akibat 
kerosakan organ berkenaan. Kegagalan itu 
berlaku gara-gara salur kapilari dalam 
pankreas yang tersumbat.

Mereka sebenarnya telah terasuk dengan amalan kesyirikan, menyembah sistem yang menyesatkan, menerima bulat-bulat segala fatwa halal dan haram tanpa penjelasan yang wajar. Bencana kelemasan sama ada mati kelemasan atau kelemasan akibat penyakit yang melanda sedikit demi sedikit, adalah suatu yang pasti.   
No comments:

Post a Comment

Popular