SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, November 28, 2016

SURAH AL-JIN AYAT 8 -- TEKNOLOGI JIN YANG MENCAPAI LANGIT


و انا لمسنا السماء فوجدنها
ملئت حرسا شديدا و شهبا

Dan bahawa sanya kami, telah benar-benar menyentuh kami, akan langit itu, lalu telah mendapati kami akannya, penuh penjagaan yang kuat dan panah-panah api (15:18). 

`Dan Bahawa Sesungguhnya Kami telah berusaha mencari berita langit, lalu Kami dapati langit itu penuh Dengan pengawal-pengawal Yang sangat kuat kawalannya, dan (dengan rejaman-rejaman) api Yang menyala.

i.     Had-had Keupayaan Teknologi 
       Bangsa Jin

Keupayaan jin melayang sehingga dapat mencapai kedudukan yang tinggi pada langit. Terdapat perbezaan perkara yang dinyatakan sebagai samawat merujuk kepada angkasa dan sama’ merujuk kepada langit dalam bahasa Al-Quran. Langit yang tertinggi merupakan bahagian daripada angkasa lantaran perkataan samawat merujuk kepada kata berbilang bagi langit. Keseluruhan yang terdapat di luar permukaan bumi sehingga mencapai kedudukan luar daripada sistem cakera suria harus dikenali sebagai angkasa.

Apabila jin dikatakan dapat berada pada langit lalu didapatinya penuh penjagaan yang kukuh, ini bermakna jin tidak dapat menempuh jalan keluar melebihi kedudukan yang ada. Dokumentari tentang UFO tidak pernah membuktikan makhluk sedemikian berasal dari mana-mana planet tertentu jauh di angkasaraya dan tidak mustahil untuk menyatakan bahawa perkara ini adalah suatu persembahan teknologi daripada bangsa jin. Terdapat banyak kes tentang kejadian pesawat sedemikian terhempas di atas permukaan bumi di alam kita ini yang mungkin sahaja mereka mengalami perlanggaran meteor atau terkena tembakan panah api yang terang. Apakah yang dikatakan sebagai ملئت حرسا شديدا iaitu penuh penjagaan yang kuat? Adakah ia merupakan suatu mekanisma perlindungan yang terdapat dari langit atau angkasa seperti kehadiran meteoroid yang dapat membentuk meteor (85:01)? Ataukah ia merupakan suatu pengawalan oleh makhluk-makhluk Tuhan seperti malaikat yang dilengkapi dengan senjata yang mengeluarkan panah-panah api yang terang? Penulis tidak dapat menjawab secara pasti. Namun dalam surah Al-Mulk (67:05) ada dinyatakan kehadiran meteor sebagai penghias langit dunia yang juga digunakan sebagai pelempar kepada syaitan. Namun meteor hanya dikenalpasti sebagai suatu jasad yang bergerak bebas di bawah pengaruh halaju tertentu dan graviti bumi.

ii.    Dokumentari Yang Dapat Disaksikan

Dalam suatu dokumentari ada ditunjukkan tentang pesawat asing! yang berada pada kedudukan satelit ciptaan manusia, dengan segera melayang jauh akibat ditembak oleh suatu nyalaan api dari arah bawah. Pihak pertahanan Amerika Syarikat menafikan bahawa pesawat itu adalah pesawatnya dan tiada tembakan itu dibuat oleh pihaknya. Yang menjadi persoalan, mengapakah pesawat-pesawat ciptaan manusia tidak pernah dibuktikan mengalami kemalangan teruk akibat dihentam oleh meteoroid atau terkena tembakan suluh api yang terang? Sekiranya dikatakan bahawa meteoroid yang bergerak bebas merupakan agenda untuk menjadi alat pelempar syaitan, ini juga bermakna terdapat suatu mekanisma pengawalan terhadap meteoroid sehingga dapat diagendakan untuk tujuan berkenaan. Kehadirannya menyebabkan syaitan tidak berupaya melepasi kedudukan yang lebih tinggi lagi. Manusia tidak pernah mengesan pergerakan di angkasalepas yang bergerak tidak menurut peraturan fizik, oleh itu hal sedemikian adalah perkara ghaib. Dalam surah Al-Mulk (67:05) dinyatakan bahawa sistem perlindungan terhadap bumi ini berada pada kedudukan langit terendah dan ‘mishbah’ atau pelita terang adalah juga merupakan suatu siksaan yang menyala kepada syaitan-syaitan. Secara ilmiah, pembentukan nyalaan api hanya akan berlaku pada lapisan yang terisi dengan gas-gas dan bukannya pada lapisan yang terisi dengan ion-ion atau radikal bebas.


Nyalaan api tembakan akhirnya akan beransur-
ansur lenyap apabila mencapai angkasa lepas. 

Lapisan langit rendah yang terisi dengan gas-gas adalah bermula daripada lapisan bawah mesosfera menuju ke arah bawah meliputi stratosfera, tempat tertinggi aktiviti air dan juga troposfera. Oleh itu langit yang dipenuhi dengan penjagaan adalah langit yang berada pada kedudukan sekitar 70,000 meter dan ke arah bawahnya. Bahagian ini adalah merupakan sebahagian daripada bahagian lelangit yang mengandungi buruj, sekalipun terdapat terjemahan lain bagi buruj ialah gugusan bintang-bintang. Sila rujuk penerangan surah Al-Buruj untuk penjelasan lanjut tentang perlindungan yang didapati pada lelangit bumi.
No comments:

Post a Comment

Popular