SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Friday, October 16, 2015

SURAH NUH AYAT 11 -- HURAIAN KEPADA PUNCA PEMBENTUKAN CUACA


يرسل السمأ عليكم مدرارا

Ia menghantar langit ke atas kamu yang melelehkan.

(Sekiranya kamu berbuat demikian), ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu;

i.    Kepelbagaian Bentuk Terjemahan

Terjemahan biasa yang banyak diperolehi adalah hujan yang lebat atau air yang turun mencurah-curah. Perkataan السمأ harus diterjemahkan secara terus daripada bahasa Arab bererti langit. Iaitu langit dihantar ke atas mereka dan bukanlah langit yang menimpa mereka. Perkataan asal مدرارا daripada درة adalah bererti juga lelehan, merujuk kepada susu yang dilelehkan. Perkataan yang sesuai adalah langit yang melelehkan air sedikit demi sedikit. Lelehan bukan curahan, susu yang keluar tidak turun mencurah-curah melainkan secara curahan sedikit demi sedikit setara dengan kuantitinya, sehingga bayi perlukan masa yang lama untuk menghisap susu ibu. 

Kuantiti hujan sebegini sekadar cukup membasahi bumi sehingga tidak akan mengakibatkan banjir atau tanah runtuh. Langit merujuk sesuatu yang tinggi. Awan perlu berada pada kedudukan yang tinggi untuk mengalami kesejukan dan menurunkan hujan secara lelehan demi lelehan. Awan yang berada pada paras kedudukan yang rendah, akan menurunkan hujan yang lebat. Fenomena ini banyak terjadi sekitar kawasan panas zon khatulistiwa. 

Keadaan sedemikian diimbangi dengan pertumbuhan hutan hujan khatulistiwa yang tebal supaya kandungan tanah tidak banyak dihanyutkan. Oleh itu fenomena banjir kilat sering terjadi apabila berlaku banyak aktiviti penebangan hutan.

ii.   Ayat Yang Membenarkan Fenomena 
      Alam Yang Dapat Dibuktikan 
      Secara Ilmiah

Dalam suatu eksperimen sains, wap air dapat dilelehkan apabila menempuh suatu sempadan yang lebih sejuk. Keadaan lebih sejuk diperlukan supaya titik-titik air dapat bergabung membentuk titisan air yang lebih besar. Ayat ini menjurus kepada keadaan langit sejuk, yang berada pada altitud yang tinggi sehingga memudahkan pembentukan titik-titik air mikroskopik. Titik-titik ini akhirnya bergabung membentuk titisan hujan yang dapat meleleh jatuh. Pembentukan hujan jenis ini dikenali sebagai hujan perolakan.


Hujan perolakan dapat berlaku setempat, di altitud 
yang tinggi tanpa pergerakan yang aktif. 

Oleh itu, angin lembab yang bergerak mengarah ke perbanjaran, akan mengakibatkan berlakunya penolakan udara ke atas sehingga meredah sekitaran yang sejuk. Fenomena seterusnya yang bakal terjadi adalah pembentukan hujan bukit.

Hujan bukit adalah sejenis hujan perolakan. Dalam hujan 
perolakan, awan perlu berada pada kedudukan yang tinggi
sebelum menghasilkan hujan.

Semasa proses pembentukan hujan, keadaan lampau sejuk yang terbentuk, dapat menarik lebih banyak titik-titik air pada suatu awan sehingga menjatuhkan titisan air secara avalance (24:43). Aktiviti pembenihan awan menggunakan bahan penyejuk seperti wap ammonium nitrat, dapat menggalakkan terhasilnya hujan pada kadar yang segera. Namun penumpukan wap ammonia di atmosfera yang lebih tinggi sehingga bertindakbalas dengan asid nitrik daripada aktiviti petir, dapat menimbulkan kebahayaan terbentuknya ribut yang menurunkan hujan dengan sangat lebat. Penumpukan wap ammonium nitrat di udarakasa didapati akan menahan haba daripada terlepas ke angkasa lepas pada keadaan kelembapan tinggi dan akan menghangatkan bumi semasa kelembapan rendah. 

Adakah kita termasuk hamba Tuhan yang berhati-hati semasa melakukan aktiviti pertanian sehingga mengakibatkan perubahan kepada cuaca bumi, demi mendapatkan hasil pertanian yang lumayan? Kepatuhan kepada Tuhan bukan sahaja dalam hal-hal yang berkaitan dengan ibadah ta'abudi, malahan dalam seluruh aspek kehidupan. Manusia tidak perlu terlalu gelojoh dengan kehidupan di dunia ini. Sebenarnya sesuatu yang diusahakan oleh individu selalunya cukup untuk keseluruhan ahli keluarganya serta sebahagian daripada ahli masyarakat. 

Mereka seharusnya gelojoh dalam mempelajari ayat-ayat Tuhan supaya dapat menempuh kehidupan yang lebih bermakna. Supaya mereka layak menjadi ahli syurga untuk tujuan memakmurkannya. Mengamalkan ibadah berpuasa tentunya dapat mengurangkan pengambilan makanan, sehingga aktiviti pertanian yang merosakkan alam sekitar dapat dihindari. Kita harus mempelajari pengamalan masyarakat China dahulukala yang gemar memilih baja buangan haiwan dan manusia dan bukannya baja sintetik yang merosakkan.

iii.    Kebaikan Kitar Semula Nitrat

Kitar semula nitrat dapat mengurangkan kejadian gelinciran tanah serta tanah rebah. Apatah lagi, sekiranya nitrat dan nitrit didapati terlalu banyak dalam tanah dan larut dalam air, pelbagai masalah akan timbul. Pelbagai masalah kesihatan seperti kanser serta penyakit lelah kepada anak-anak kecil terjadi, gara-gara pencemaran nitrat dan nitrik. Setakat ini tiada penapis yang dapat menapis nitrat melainkan melalui kaedah R.O. Kaedah penghasilan air tulen ini untuk tujuan pembersihan, didapati memerlukan kos yang tinggi. Usaha yang ada adalah pada skala yang kecil sahaja.

iv.    Fenomena Langit Dengan Sempadan 
        Suhu Berbeza

Fenomena ini berlaku di atas permukaan bumi akibat daripada perubahan musim (perselisihan malam dan siang) sehingga terbentuk kisaran angin. Bumi yang berputar di paksi pada kecondongan 23.5 darjah menyebabkan berlakunya perubahan tempoh antara siang dan malam sepanjang tahun. Akibatnya, berlakulah perbezaan suhu antara permukaan bumi yang bersudut tegak dengan matahari dengan bahagian bumi yang lain pada sudut-sudut yang berlainan. Kawasan yang panas akan mengalami tekanan udara yang rendah manakala kawasan sejuk, tinggi. Pergerakan udara dari kawasan bertekanan tinggi ke kawasan bertekanan rendah mengakibatkan pertembungan antara udara sejuk dan udara panas yang mengandungi wap-wap air. Wap-wap air yang disejukkan akan segera membentuk titik-titik air yang kelihatan sebagai awan. Hujan yang turun dikenali sebagai hujan monsun. Hujan jenis ini jarang dituruti oleh aktiviti kilat dan petir yang aktif. Seringkali kita dapat melihat ke angkasa, apabila kepulan awan kadangkala mengalami pelenyapan disebabkan oleh perpindahan awan ke kawasan udara panas. Fenomena sebaliknya pula akan berlaku apabila awan tiba-tiba terbentuk apabila suhu menyejuk.

Perkara sedemikian sebenarnya dapat dipelajari melalui geraf keluk air yang berubah dengan perubahan suhu dan tekanan. Di Malaysia terdapat dua fenomena monsun iaitu monsun timur laut dan monsun barat daya. Monsun timur laut membawa kesan hujan yang lebat pada sekitar hujung dan awal tahun manakala monsun barat daya yang lebih kering berlaku pada pertengahan tahun. Pada waktu pagi yang sejuk, lelehan air daripada embun dapat berlaku walaupun tanpa adanya hujan. Lelehan air bernutrien ini amat membantu pertumbuhan kulat.

Kulat hanya akan tumbuh dengan bekalan air
bersih yang bernutrien, terutamanya selepas
hujan lebat yang banyak aktiviti kilat.

No comments:

Post a Comment

Popular