SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Saturday, July 4, 2015

PENGAJARAN


Pengajaran Daripada Penerangan 
Erti Menganut IslamPenulis tidak bermaksud untuk mempersembahkan kaedah tafsir tertentu, namun penerangan yang telah dilakukan pada bahagian ini adalah menjurus kepada huraian-huraian selanjutnya yang mendedahkan sedikit sebanyak tentang kerja-kerja yang dilakukan oleh penentu polisi dalam usaha membentuk banyak daripada kejadian yang berlaku. 

Antara persoalan yang disentuh adalah, wajarkah kita membiarkan sahaja halatuju banyak peristiwa di dunia ini ditentukan oleh pembuat-pembuat polisi dan kita mengambil sikap berpeluk tubuh, menyerahkan kehidupan kita kepada nasib menurut perancangan mereka? 

Mengapakah tidak, kita memilih untuk mengusahakan sesuatu supaya lambat laun, kita menjadi pengawal kepada sebarang bentuk aktiviti yang mengawal sumber ekonomi kita sendiri? Dalam hal ini, mendapatkan kesedaran dan menyampaikan kesedaran berkenaan berdasarkan panduan Tuhan adalah sesuatu yang perlu dilakukan. Meninggalkan kawasan perbandaran dan kembali kepada kehidupan taman melalui pendekatan yang lebih tersusun dan istiqamah, sebenarnya dapat mengubah situasi kehidupan kita agar kita dapat menghayati ayat-ayat Tuhan dengan lebih menarik.


Mengapakah Perkara Seperti Ini 
Perlu Dilakukan?  

i.    Mendapatkan Kehidupan Bebas 
      Yang Tidak Dikongkong oleh 
      Puak Kapitalis

Tentunya pembaca dapat bayangkan, hanya semata-mata tersebarnya pendapat bahawa perubahan cuaca yang berlaku kepada bumi ini adalah disebabkan oleh kandungan gas karbon dioksida yang tinggi yang terdapat di udarakasa, pelbagai polisi telah dikenakan kepada kehidupan kita melalui usaha-usaha perindustrian. Contohnya kempen "Earth Hour" adalah suatu kempen untuk memujuk manusia seluruhnya bagi 'menyedarkan' mereka bahawa bumi kediaman mereka kini berada dalam keadaan bahaya. Mereka bukan berminat dengan isu sebenar iaitu tentang bahaya mendiami bumi yang dirasakan semakin bahaya ini, tetapi terdapat kesempatan tertentu yang ingin mereka laksanakan. Mereka mahu laksanakannya dengan tujuan tersendiri dan antara tujuannya adalah supaya manusia harus menerima idea mereka, bahawa sesuatu perlu dilakukan supaya manusia kononnya akan dapat berada pada persekitaran yang selamat. Kemudian kempen itu akan dilanjutkan kepada pengenalan cukai karbon ke atas perusahaan-perusahaan yang tentunya beban akhir akan dikenakan kepada pengguna. 

Bukan kita yang mengancam bumi, tetapi bumi yang 
mengancam kita, lantaran tindakan kita selama ini kepadanya

Bagaimanakah suatu hari nanti kiranya pembuat polisi mula menyedari bahawa penyebab perubahan cuaca sebenarnya tidak tertakluk  kepada kandungan gas karbon dioksida yang semakin meningkat semata-mata, tetapi juga komposisi kimia yang terkandung dalam udarakasa? Tentunya peraturan baru akan dikuatkuasakan sehingga akan membatasi usaha-usaha manusia terutamanya dalam usaha mendapatkan makanan. Jadi... apakah yang dapat manusia lakukan ketika itu, kiranya mereka tidak berusaha sekarang ini?

Tentunya peraturan baru akan segera diwujudkan! Pada ketika itu usaha-usaha perindustrian, pertanian dan penternakan hanya akan dibataskan menerusi kaedah-kaedah yang dikatakan mesra alami. Corak pengagihan barang-barang keperluan juga akan segera berubah dan kelayakan mengusahakan suatu usaha akan dibatasi hanya kepada mereka yang layak sahaja. Alasan seperti ini sebenarnya hanyalah kesempatan yang diwujudkan oleh pihak-pihak tertentu sehingga golongan kapitalis akan membentuk badan korporat yang mengawal selia keperluan manusia.

Manusia diancam bahaya pengkorporatan. Sebelum umat manusia dilayan bagaikan lembu-lembu ternakan yang masing-masing dibebani dengan bebanan hutang, suatu kesedaran hakiki perlu diusahakan supaya umat manusia dapat melepaskan diri daripada bahaya sedemikian.


ii.    Persediaan Menghadapi Apajua 
       Perancangan  Dan Kesan Buruk 
       Polisi Kehidupan Yang Dipelopor 
       Oleh Puak Kapitalis

Sistem komunis dan demokrasi adalah dua fahaman yang lahir setelah tamat Perang Dunia Ke-2. Sistem ini telah mengalahkan fahaman Fasis dan Nazi yang membezakan manusia berdasarkan kasta kaum. Ini bermakna corak pemerintahan berdasarkan piramid kasta semakin kurang mendapat tempat dalam menghadapi dunia yang semakin berubah. Namun, selagi wujud golongan yang mengutamakan hawa nafsu serakah dalam membolot kekayaan, selagi itulah akan wujud kasta secara tak langsung dalam mempengaruhi pemerintahan. Secara tak langsung juga, telah wujud semula sistem kasta yang baru iaitu kasta ekonomi dalam kalangan manusia. Pihak-pihak tertentu pastinya akan berusaha untuk menguasai manusia melalui monopoli harta dan dengan demikian ketidak-stabilan ekonomi dan politik akan sekali lagi menjadi penyebab peperangan baru sehingga akan mengubah lanskap politik di permukaan bumi ini. Oleh itu, sekiranya manusia tidak mula belajar untuk membentuk suatu sistem kehidupan secara berkelompok dan saling bekerjasama, adalah dikhuatiri mereka terdedah kepada risiko kesukaran hidup apabila berlaku perubahan mengejut kepada corak kehidupan manusia itu sendiri. 


iii.    Kecenderungan Untuk Mengelak Masalah

Seringkali perjuangan Islam dianggap sebagai perjuangan ekstremis. Penulis tidak mengajak pembaca untuk perjuangan yang seperti itu. Perkara utama adalah 'survival' dan penulis mengambil panduan yang dipersembahkan melalui kitab suci supaya usaha-usaha kemandirian dapat dilakukan dengan lebih wajar. Penulis tidak berani mendakwa sebagai pejuang agama atau pejuang kepada jalan ketuhanan, hanya insan kecil yang melihat usaha 'survival' sebagai salah satu langkah yang tinggal yang kita semua mampu melakukannya.
No comments:

Post a Comment

Popular