SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, July 20, 2015

PERSIAPAN DI PONDOK AL JAAFAR


Penulis telah membincangkan perkara ini di bawah tajuk "Ketakutan dan Kelaparan Adalah Sesuatu Yang Pasti Didatangkan Tuhan" dan kali ini penulis ingin menekankan lagi perkara yang serupa, supaya kita dapat melakukan sesuatu dengan segera agar tidak terlewat. Projek penternakan ikan air tawar yang dilakukan di Pondok Al Jaafar adalah merupakan usaha asas yang berterusan bagi menampung keperluan penghuni-penghuninya dan juga sebagai persediaan awal untuk menghadapi sebarang kemungkinan peningkatan harga ikan yang mendadak.

Perkara yang serupa juga telah dijelaskan sebelum ini melalui penerangan Surah Al-Rahman, pada tajuk "Pemandangan Indah Bawah Lautan Yang Semakin Dilupai". 

Seterusnya sila amati kandungan artikel di bawah ini dan marilah kita memikirkan sesuatu agar usaha 'survival' dapat dilakukan segera. Kita tentunya tidak akan dapat menghalang kemusnahan yang bakal terjadi kerana bukan perkara mudah untuk menyedarkan pihak-pihak berkepentingan di sesebuah negara melainkan kita harus berusaha untuk menyedarkan diri-diri kita sendiri.

Reefs Losing Their Lustre - Mass bleaching threatens world's corals - oleh Karl Matheisen. (Star - Isnin 13 Julai 2015)

(Terjemahan ... )

Suatu kejadian kelunturan karang laut yang besar pada situasi ini yang merosakkan terumbung karang yang merentasi bumi, mampu memusnahkan ribuan kilometer persegi karang laut untuk selamanya. Demikian menurut saintis kerajaan Amerika Syarikat. Kumpulan saintis dari Jabatan Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) berkata, sekitar 12% daripada terumbu-terumbu di dunia telah mengalami kelunturan pada tahun lalu. Sekitar separuh daripadanya iaitu sekitar keluasan 12,000 kilometer persegi telah hilang untuk selamanya.

Tetapi kemusnahan ini sebenarnya baru sahaja bermula. Kejadian kemusnahan ini akan berterusan pada tahun 2016. NOAA menjelaskan bahagian barat Atlantik baru sahaja memanas, yang dapat menukar karang di Caribbean membentuk tetulang putih. Apabila ini bermula, kelunturan akan juga berlaku di setiap takungan lautan tropika yang telah bermula Jun tahun lalu.

Secara keseluruhannya saintis meramalkan terumbu sejumlah keluasan 15,000 kilometer persegi tidak akan pulih dan kehilangan baki terumbu karang yang musnah menjadi 6% keseluruhannya.

Dr. Mark Eakin yang merupakan pengawas kepada Program Pengawasan Terumbu Karang NOAA berkata, "Kepastian berapa lama kejadian terumbu karang akan disapu bersih adalah sukar untuk dijangkakan. Walaupun kadarnya tidaklah sebesar yang terjadi pada tahun 1998, kita hanya mengharapkan ianya tidak akan melebihi 10% daripada jumlah keseluruhan keluasan terumbu karang seluruh dunia. Itupun sudah dikira sangat besar".

Kejadian kelunturan karang laut sedunia telah direkod sebanyak dua kali sebelum ini, iaitu pada tahun 1998 dan 2010. Pada kejadian pertama 1998, kejadian El~Nino (peningkatan suhu di Lautan Pasifik) besar-besaran telah mengakibatkan amaran kejadian berantaian di seluruh dunia dengan kerosakan sekitar 16% hingga 19% daripada keseluruhan terumbu karang. Eakin berkata "ianya adalah hampir pasti bahawa penyebabnya adalah kesan pemanasan sejagat".

Setompok perubahan cuaca yang besar dapat menjana air panas yang dikenali sebagai blop, terhoyong-hayang merentasi bahagian utara Lautan Pasifik sekarang ini sejak tahun lalu. Karang laut hanya mampu bertahan dengan jajaran kecil suhu. Sekiranya air sekitarnya memanas sekitar 1 darjah Celcius dan berlanjutan selama seminggu, ianya cenderung untuk meluntur. Selepas pemanasan yang sederhana, polip mampu untuk memulihkan warnanya. Tetapi, di bawah pemanasan yang melampau karang laut akan mati dan koloni baru akan muncul. 

Penyelidik dari Universiti James Cook telah mendapati 40% daripada terumbu di Seychelles yang meluntur pada tahun 1998 kini telah digantikan dengan rumpai dan alga. Professor Ove Hoegh-Guldberg dari Universiti Queensland pula menjelaskan bahawa latarbelakang amaran perubahan cuaca dapat membantutkan pemulihan.

Sesudah kejadian pemanasan, terumbu yang kekal stress akibat kejadian pemanasan yang sedikit berbanding suhu normal, akan memulih dengan perlahan. Terdapat perkiraan yang dapat membantu peluang pemulihan karang pada waktu ini iaitu apabila karang meluntur, ianya kurang berkemampuan untuk membersihkan dirinya daripada alga. Sekali alga menutupi permukaannya, adalah mustahil untuk karang berkembang. Ikan-ikan pemangsa akan meragutnya dan akan membantu karang untuk  bebas. Dalam air tercemar, pertumbuhan alga akan menjadi lebih pantas.

"Pencemaran dan penangkapan ikan berlebihan, kiranya ianya berlaku, terumbu karang tidak akan memulih dengan cepat. Kiranya anda dapat mengawal faktor-faktor sedemikian, anda akan dapat membantu keupayaan karang untuk membaik pulih semula", tambah Hoegh-Guldberg lagi.


No comments:

Post a Comment

Popular