SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Sunday, July 26, 2015

TENTANG KISAH NUH, BANGSA JIN, YANG DISELUBUNGI DAN YANG DISELIMUTI


Huraian penulis yang diperolehi daripada Surah Al-Mulk adalah berkisar daripada peranan Kerajaan yang dibentuk dalam membawa kehidupan yang diberkati supaya umat dapat mengambil panduan Tuhan dalam menyelusuri kehidupan. Surah Nun pula memberi penerangan terdapat segelintir individu yang menjawat jawatan dalam pemerintahan, telah menyalahgunakan kedudukan mereka, sehingga mengakibatkan umat di negara ini telah menjalani kehidupan yang mencemaskan. Hal yang berlaku kini sudah dapat disaksikan sendiri oleh ramai pihak secara terang-terangan. Sekiranya tiada tindakan dilakukan dalam memperbetul tindakan mereka, suatu hari nanti pastinya, kita akan menghadapi bencana besar berlaku kerosakan yang menjalari alam kediaman kita sehingga mengakibatkan kita menanggung derita dalam tempoh yang sangat panjang. Semua ini dapat dipelajari melalui penerangan Al-Haqqah.

Tujuan penerangan yang dibuat sempena surah-surah tertentu, bukanlah bertujuan mendatangkan rasa paranioa kepada kita semua, tetapi untuk membangkitkan rasa bertanggungjawaban setiap umat manusia. Mereka harus melakukan sesuatu bagi mempelajari, meneliti serta mengenalpasti tindakan yang perlu dilakukan berdasarkan panduan daripada Tuhan. Antara langkah awal yang perlu berlaku kepada pembaca adalah untuk mendapatkan kebebasan berfikir yang selama ini kebanyakan daripada kita, telahpun dipenjarakan fikirannya oleh pembuat polisi kapitalis melalui lakonan isu-isu semasa.


Anda harus selamanya tidur, untuk mempercayai
apa sahaja daripada persekitaran anda hingga ke
isu-isu semasa.

Oleh kerana perkara yang akan berlaku tetap akan berlaku disebabkan kedegilan tindakan sebahagian manusia sendiri, maka mahu tidak mahu, kami di Pondok Al Jaafar telah memulai langkah, agar sebahagian ahli masyarakat dapat dikumpulkan. Tujuannya adalah supaya mereka dapat dididik untuk menghayati Al-Qur'an selaku panduan Tuhan kepada umat akhir zaman. Seterusnya pencapaian mereka adalah diharapkan akan dijadikan 'role model' untuk dicontohi bagi menghadapi peristiwa akhir zaman. Peristiwa itu adalah peristiwa Al-Ma'arij. Seterusnya rujukan mereka harus dijadikan pengajaran - iaitu tentang bagaimanakah corak kehidupan yang bakal umat manusia harus hadapi di sepanjang masa kehidupan mereka.

Antara perkara yang perlu dilakukan adalah mempelajari pengalaman umat Nabi Nuh yang ditimpa bencana dan juga keberadaan bangsa jin yang didapati - telah memberi sambutan pelbagai dalam menghadapi manusia dan juga terhadap perkataan Tuhan yang disampaikan kepada Muhammad Rasululah S.A.W. Sebarang tindakan jin tergantung kepada tingkahlaku manusia itu sendiri. Kita sebagai manusia sebenarnya dapat mempelajari sesuatu dari sejarah umat Nabi Nuh dan juga teknologi bangsa jin sekiranya kita dapat menghadapinya dengan cara yang cermat serta bersabar.

 Kita akan dapat mempelopori teknologi
kiranya kita memilih teknologi berjimat cermat.
No comments:

Post a Comment

Popular