SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Thursday, November 6, 2014

SURAH AL MA'ARIJ AYAT 22 -- KECUALI MEREKA YANG MELAKSANAKAN KESINAMBUNGAN SOLAT


الا المصلين

Melainkan mereka yang bersolah berkesinambungan.
 

kecuali orang-orang Yang mengerjakan sembahyang -


MEMPERBETUL SIKAP MANUSIA DALAM BERPENGHIDUPAN DI BUMI

i.     Menyedari Perangkap Kehidupan

Golongan yang bersolah mengetahui serta menyedari perangkap kehidupan sedemikian. Mereka memilih untuk menempuh kehidupan tanpa rasa keluh kesah, gelisah dan menegah. 

Kita dapati pada waktu ini, mereka yang kononnya melaksanakan ibadah solah secara lengkap, lima kali solat fardu sehari semalam, juga bergelumang dengan sistem kehidupan berasaskan ekonomi riba. Lalu telah menimpa kepada mereka tiga sifat yang disebutkan dalam surah ini. Mereka sebenarnya adalah orang-orang yang bersolah yang tidak termasuk dalam golongan yang bersolah. Aktiviti solah mereka tidak diiktiraf untuk dikatakan mereka sebagai bersolah.

Mereka hanya ingat untuk memberi makan diri-diri mereka sendiri serta ahli-ahli keluarga mereka dan melupai kewajiban menyerahkan sebahagian harta kepada golongan yang memerlukan. Lantaran aktiviti mereka jualah yang akhirnya membawa kerosakan total kepada seluruh alam kehidupan mereka. Mereka kononnya bersolah, tetapi mengambil risiko berhadapan dengan azab Tuhan.


ii.     Solat Yang Berkesinambungan

Perkataan Al-Musollin ( المصلين ) memiliki kata dasar صلو  yang bermakna melakukan kerja berkesinambungan. Berselawat ke atas Nabi bermakna menyebut suatu ungkapan perkataan, bahawa Tuhan bersambungan (perintahNya) kepada RasululLah S.A.W. dan seterusnya kepada ahli keluarga baginda dan seterusnya kepada seluruh alam. Perintah untuk melakukan kerja-kerja berkesinambungan terhadap aktiviti solah, secara terus dinyatakan pada ayat yang selanjutnya.

No comments:

Post a Comment

Popular