SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, February 18, 2013

SURAH NUN AL-QALAM AYAT 15 -- MENYATAKAN AYAT-AYAT TUHAN SEBAGAI KISAH SILAMاذا تتلى عليه ايتنا
قال اساطير الاولين

Apabila dibacakan ke atasnya ayat-ayat Kami, telah berkata ia, cereka-cereka silam.

apabila dibacakan kepadanya ayat-ayat keterangan kami, ia berkata: " (Ini ialah) cerita-cerita dongeng orang-orang dahulu kala".

i.     Prinsip Archimedis

Para ilmuwan sendiri mengakui bahawa prinsip-prinsip ilmu yang menjadi pengamalannya masakini adalah merupakan sumbangan penemuan-penemuan masa silam. Kapal selam dicipta menggunakan prinsip Archemidis, dikenalpasti sejak beribu-ribu tahun silam, sekalipun penciptaannya adalah sekitar zaman moden ini. Tetapi penemuan-penemuan silam ini tidak dihayati oleh golongan yang sesat. Apatah lagi untuk membicarakan tentang teknologi penghasilan pelampung medan adalah dianggap dongengan silam! Apatah lagi tentang tanda-tanda kekuasaan Tuhan, semuanya dianggap lagenda silam. Apakah ia akan mengambil berat terhadap gerak kerja pemulihan alam sekitar yang disampaikan secara terperinci melalui ayat-ayat suci?

ii.    Masalah Perubahan Cuaca

Mereka yang sesat ini sanggup menempuh huru-hara permasalahan akibat perubahan cuaca daripada berusaha mengambil langkah penyelesaian masalah sedemikian, yang ada pengajarannya dalam kitab suci. Barangkali ia menganggap kaedah penyelesaian masalah perubahan cuaca daripada ayat-ayat suci Tuhan adalah ketinggalan zaman. Pernahkah ia sendiri mengusahakan sesuatu yang dapat memulihkan alam sekitar sekarang ini? Mungkin perkara sedemikian tidak penting baginya kerana pada anggapannya bencana itu tidak akan menimpa dirinya pada waktu ini. Apabila sampai bencana itu, yang akan menanggung derita itu adalah anak cucunya dan ia telahpun terlepas tanggungan itu akibat kematiannya. Lihatlah, apabila berlaku keruntuhan tanah seperti yang menimpa lebuhraya, keruntuhan bangunan-bangunan tertentu disebabkan tiada usaha mengambil panduan daripada ayat-ayat suci, mudah sahaja ia menuding jari kepada pihak berkuasa lantaran bajet pembinaan berkenaan yang tidak mencukupi atau menyalahkan jurutera-jurutera profesional yang dirasuahnya kerana meluluskan projek.
No comments:

Post a Comment

Popular