SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Wednesday, April 6, 2016

SURAH AL-BAQARAH AYAT 109 -- HASAD DENGKI DAN KERJA-KERJA SULAPAN


ﻭﺩ ﻛﺜﻴﺮ ﻣﻦ ﺍﻫﻞ ﺍﻟﻜﭡﺐ
ﻟﻮ ﻳﺮﺩﻭﻧﻜﻢ ﻣﻦ ﺑﻌﺪ ﺇﻳﻤﻨﻜﻢ ﻛﻔﺎﺭﺍ
ﺣﺴﺪﺍ ﻣﻦ ﻋﻨﺪ ﺍﻧﻔﺴﻬﻢ ﻣﻥ ﺑﻌﺪﻣﺎ
ﺗﺒﻴﻦ ﻟﻬﻢ ﺍﻟﺤﻖ

Telah bercita-cita kuat ia oleh kebanyakan daripada ahli Al-Kitab, kiranya mereka benar-benar dapat mengembalikan kamu daripada sesudah iman kamu, kekafiran - kedengkian dari sisi diri-diri mereka dari sesudah apa yang telah jelas ia bagi mereka akan Al-Haq.

Banyak di antara Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) suka kalaulah kiranya mereka dapat mengembalikan kamu menjadi kafir sesudah kamu beriman, kerana dengki yang timbul dari diri mereka sendiri, sesudah nyata kepada mereka kebenaran (Nabi Muhammad S.A.W).

i.   Penyembahan Yang Membawa 
     Kepada Kekafiran

Penulis telah jelaskan sebelum ini dalam surah Al-Rahman bahawa umat daripada ahli kitab tidak akan berpecah-belah melainkan sesudah datang kepada mereka keterangan (bayan) daripada kebenaran (Al-Haq). Umat daripada ahli kitab boleh datang daripada penganut Yahudi, penganut Nasrani ataupun penganut Islam sendiri. Mereka jadi demikian dan berubah menjadi kafir sesudah memperolehi keterangan Al-Haq, lantaran kedengkian yang muncul dari dalam diri-diri mereka sendiri. Nafsu kedengkian akhirnya telah menutup akal mereka sehingga mereka menolak semula keimanan. Kerana menuruti hawa nafsu golongan kapitalis, mereka sanggup menyembah sistem kapitalis yang akhirnya mereka seperti kaum yang tersulap, tidak lagi memperduli terhadap permasalahan yang berlaku di persekitaran mereka. Mereka ini seperti individu yang datang kepada ahli-ahli sihir, sanggup melakukan sesuatu untuk kepuasan hati akibat rasa dengki yang timbul, sebenarnya mereka memilih untuk menyembah syaitan melalui pengamalan mistik.

Al-Qur’an telah menjelaskan sejelas-jelasnya, bahawa menuruti sistem ekonomi kapitalis berasaskan riba dan pajakan dapat membawa kemudharatan yang sangat besar kepada masyarakat. Penulis telah jelaskan perkara ini sejak awal penulisan lagi bermula daripada Surah Al-Mulk, Surah Al-Rahman, Surah Al-Ma’arij dan Surah Nuh. Namun terdapat individu yang mendakwa sebagai umat Islam yang sanggup berterus-terusan menjerumus diri dalam sistem riba sekalipun setelah mereka mengetahui dengan jelas, mengamalkan sistem riba secara berterusan sebenarnya menjurus mereka kepada kekafiran.

ii.    Ahli Kitab Yang Menghendaki Umat
       ini Menjadi Kafir Seperti Mereka
       Tanpa Bertukar Agama.

Pada zaman ini penguasaan teknologi tidak lagi berada di tangan umat Islam. Persembahan teknologi yang dibawa oleh pihak Barat sebenarnya diselangi dengan agenda tertentu. Mereka ingin umat Islam menyembah mereka sebagai pelopor teknologi dan seterusnya menganggap agama sendiri hanyalah merupakan agama ritual. Sebenarnya apa yang mereka ingini kini telah benar-benar berlaku. Rata-rata umat ini hanya menganggap bahawa kitab suci yang ada di tangan mereka seperti tidak membawa apa-apa erti. Tulisan-tulisan dalam kitab suci mereka hanya seperti cacing-cacing kepanasan yang hanya untuk tujuan nyanyian di majlis-majlis ritual seperti nyanyian nasyid, musabaqah dan dalam akvitiviti solat berjamaah.

Permasalahan seperti ekonomi dan politik disangkakan tidak wujud dalam kitab suci. Perkara saintifik dalam kitab suci dianggap sebagai sesuatu yang sengaja diada-adakan dengan cara menyebut berulang-ulang kali penemuan silam, yang tidak menjurus kepada penemuan yang lebih canggih. Manakah dia ayat Al-Qur’an yang mengajar cara pembikinan pesawat terbang seperti pesawat UFO? Yang ada hanya dianggap cerita kuno yang diulang-ulangi tanpa ada kesudahan. Sesudah sekian lama umat Islam berada di bawah kepimpinan yang tidak bertanggung jawab bermula Kerajaan Bani Umayyah sehingga kini setelah lebih 1400 tahun berlalu, kita dapati umat Islam telah menuruti perbuatan orang-orang kafir. Mereka mengamalkan sistem ekonomi berasaskan riba yang sengaja ditukar namanya supaya berbunyi seperti sesuatu yang mematuhi syari’ah. Kesudahannya, kita dapati penyakit sosial yang melanda masyarakat Barat juga dihidapi oleh masyarakat Islam. Mereka menjadi kaum yang suka berbelanja dengan wang yang tidak mereka miliki dan memborong barangan yang bukan benar-benar mereka perlukan.

Dalam bentuk pencapaian teknologi, golongan ingkar menghendaki umat ini meniru sahaja pencapaian mereka. Kemudian kita dapati negara ini dilonggokkan dengan barangan teknologi golongan ingkar dan mereka sentiasa membelinya saban tahun dan beli lagi. Dari satu versi ke satu versi tanpa ada kesudahan untuk negara mereka hasilkan sendiri produk keperluan dan keinginan rakyat. Kemudian kita dapati umat ini mengalami kecelaruan dalam memilih panduan darihal yang menyentuh perkara agama. Mereka merayakan perayaan agama musyrikin seolah-olah mereka juga penganut agama musyrikin. Mereka berpakaian seperti pakaian kaum musyrikin sehingga ke tahap mereka bebas mengadakan hubungan seks dengan penganut mana-mana agama. Sungguh menyedihkan yang umat Islam kini adalah hidangan yang sangat lazat buat golongan ingkar.

iii.   Kedengkian Sesama Umat Yang Menjadi 
       Bahan Jenaka Yang Mengelikan Hati 
       Golongan Ingkar  

Atas sebab bani Umayyah memungkiri janji menyerahkan kembali keimaman kepada Ahlul Bait, umat Islam terpecah kepada dua pecahan terbesar iaitu Mazhab Sunnah dan Mazhab Syi’ah. Setelah Khalifah Ali R.A. menghancurkan golongan Khawarij atas sifat melampau mereka dalam perkara agama, bani Umayyah tidak melakukan apa-apapun untuk menghancurkan gerakan Ar-Rafidhah, yang akhirnya menjadi barah besar yang membawa perpecahan umat. Mereka yang mendakwa menyembah satu Tuhan, mengakui umat satu Nabi, dengan satu kitab suci rujukan yang sama serta memiliki satu qiblat yang sama, sehingga kini saling berbunuhan atas perkara agama. Mengapakah khalifah-khalifah daripada bani Umayyah tidak melaksanakan amanat untuk memusnahkan fahaman Ar-Rafidhah daripada bertapak di muka bumi? Mereka hanya berminat memburu dan membunuh Ahlul Bait keturunan RasululLah S.A.W., yang menjadi sembahan puak Ar-Rafidhah, yang tujuannya supaya mereka dan keturunan mereka sahaja kekal berkuasa memegang jawatan kekhalifahan. Setelah tempoh kekhalifahan mereka tamat, ternyata mereka gagal memusnahkan gerakan Ar-Rafidhah dan mereka telah terbawa dengan ajaran baru dalam agama untuk membenci amalan selawat kepada ahli keluarga RasululLah S.A.W.? Mengapakah mereka membenci keluarga RasululLah sedangkan siang dan malam, mereka sendiri berselawat kepada ahli keluarga RasululLah dalam solat mereka iaitu dalam bacaan tahiyyat mereka. Perintah selawat kepada RasululLah S.A.W. serta ahli keluarga baginda dianggap sebagai amalan bid’ah sedangkan perintah itu telah sedia wujud dalam kitab suci dan dalam amalan ibadah serta dalam zikir-zikir perayaan mereka.

Penulis telah jelaskan sebelum ini bahawa ahli kitab sama ada daripada Yahudi, Kristian serta umat Islam, tidak berpecah belah selama mana mereka berkeadaan jahil darihal kitab mereka. Namun apabila mereka telah perolehi keterangan darihal ayat-ayat tertentu dalam kitab yang mereka sendiri harus yakini dalam ajaran agama, mereka tiba-tiba menentangnya. Mereka menjadi kafir sesudah beriman. Kemudian mereka berperang sesama mereka, sedangkan golongan yang mereka perangi hanya mahukan pembebasan diri daripada cengkaman penindasan ekonomi yang telah mereka deritai sejak sekian lama. Lihatlah bagaimana Arab Saudi yang mewarisi agama menurut mazhab sunnah bani Umayyah telah menyerang dan membunuh kaum Houthi semata-mata atas tuduhan Syi’ah. Sedangkan kaum Houthi sendiri bermazhab Syi’ah Zaidiah, yang tidak menolak perlantikan khalifah-khalifah terdahulu sebelum zaman pemerintahan bani Umayyah lagi. Ulama-ulama mazhab Sunnah sendiri sejak dahulu lagi tidak menjatuhkan hukum sesat kepada mereka yang bermazhab Syi’ah Zaidiah.

Demikian itu suatu contoh permusuhan dalam kalangan bangsa Arab dan yang berlaku di Iraq dan di Syria adalah lebih parah lagi. Mereka yang bermazhab sunnah Bani Umayyah seolah-olah mahu menunjukkan bahawa mereka ingin melaksanakan amanah untuk memusnahkan gerakan Ar-Rafidhah, setelah mereka gagal melaksanakannya sejak 1400 tahun yang lalu. Mereka adalah pihak yang menyokong Khalifah Yazid, si pemungkir janji yang tidak memberi sebarang perlindungan sehingga terbunuhnya Ahlul Bait RasululLah. Tak mengapa kiranya mereka mengaku tidak terlibat dalam pembunuhan Ahlul Bait, tetapi mengapakah mereka memilih untuk memburu dan membunuh golongan yang menegakkan selawat sebagai ibadah dalam agama dan mereka benar-benar menuduh sesiapa jua yang membesarkan amalan sedemikian di luar aktiviti solat adalah sebagai ahli bid’ah? Tidakkah itu bukti yang sangat jelas bahawa mereka sebenarnya membenci tahap gaban terhadap keluarga RasululLah S.A.W. dan juga Ahlul Bait yang ada hubungan darah dengan RasululLah S.A.W.?

Kebanyakan kepimpinan Islam Arab dari golongan 
'sunnah', menganggap amalan seperti ini adalah bid'ah.

No comments:

Post a Comment

Popular