SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Thursday, July 24, 2014

SURAH AL-MA'ARIJ AYAT 8 -- KEBOCORAN LAPISAN OZON YANG MENDATANGKAN AZAB


يوم تكون السماء كالمهلى

Hari yang ia jadi, langit itu seperti leburan tembaga / perak (yang disambar api).

(Iaitu) pada hari langit menjadi seperti tembaga cair,

i.   Sinar Lampau Lembayung

Akibat kerja-kerja berterusan melepaskan bahan penyejuk ke atmosfera seperti gas freon dan kloroflorokarbon, lapisan langit menjadi rosak binasa. Keadaan ini ditambah lagi dengan perlepasan berlebihan wap-wap seperti eter, ammonia dan nitrik oksida untuk tujuan pertanian dan pembangunan dan untuk memberi warna-warna tertentu kepada bangunan kediaman serta untuk tujuan pembersihan. Kenaikan semua gas pencemaran hingga ke tahap lapisan stratosfera, menjadi penyebab sehingga lapisan ozon mengalami kerosakan yang serius. Kebocoran lapisan ozon akan segera melepaskan radiasi sinar lampau lembayung ke permukaan bumi. Langit pada hari itu akan kelihatan seperti kilauan cairan perak atau tembaga yang disambar api (85:1/2) menghasilkan warna lembayung keunguan.
  
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01026a038?journalCode=jacsat
Abstrak Jurnal Yang Menjelaskan Ozon 
Dapat Juga Bertindak Balas Dengan 
Eter Sehingga Kuantitinya Berkurangan


ii.  Akibat Kegelojohan Bekerja

Kempen untuk mengelak penggunaan bahan-bahan seperti ini giat dijalankan. Namun atas kepentingan wang, pengusaha-pengusaha yang menghasilkan alat penyejuk, masih menggunakan bahan terlarang seperti ini. Begitu juga penghasil-penghasil aerosol untuk tujuan menghambat nyamuk dan penyemburan warna kepada peralatan, masih aktif menggunakan bahan sedemikian. Mengapakah mereka tidak menggunakan bahan-bahan alternatif seperti garam lithium bromida sekalipun beracun tetapi mudah terlarut ataupun ammonium nitrat yang dapat dikurangkan kebahayaannya untuk kegunaan peralatan penyejuk? Tentunya mereka masih boleh menggunakan penyembur aerosol berasaskan air untuk tujuan menghambat nyamuk dan pewarnaan. Kempen dan penguatkuasaan undang-undang sahaja tidak mencukupi. Amalan haruslah dimulai atas kesedaran dan untuk tujuan beriman dan beribadah kepada Tuhan. Gas-gas kloroflorokarbon dapat juga terbentuk akibat daripada perlepasan gas-gas hidrokarbon yang bertindakbalas dengan gas flourin dan gas klorin, kesan daripada tindakan pengionan yang membentuk radikal bebas. Gas hidrokarbon seperti metana banyak dibebaskan daripada aktiviti perlupusan sampah yang tidak diurus secara rapi. Klorin yang digunakan untuk tujuan basmi kuman terdapat dalam air perbekalan dan terbebas semasa pendidihan air. Kedua-dua gas florin dan klorin digunakan semasa proses pembuatan mentol lampu halogen. 

Secara ringkas, kesan kloroflorokarbon
terhadap molekul ozon.

iii.  Gas-gas Yang Dikenalpasti

Gas-gas radikal ini akhirnya bergabung dengan hidrokarbon yang terlepas ke angkasa membentuk kloroflorokarbon. Kloroflorokarbon menjadi penyebab kerosakan lapisan ozon sehingga keupayaan menapis sinar lampau lembayung dari matahari dapat terjejas. Sinar lampau lembayung adalah merupakan sinar bertenaga tinggi. Sinar ini mampu membakar bahagian dalam kanta mata sehingga mengakibatkan penyakit katarak. Keadaan yang serius boleh mengakibatkan kebutaan. Sinar ini digunakan di kilang-kilang untuk tujuan ‘marking’ iaitu membentuk tulisan kekal pada peralatan. Semasa aktiviti ‘marking’ ini dapat dilihat dengan jelas bagaimana wap-wap yang tersingkir daripada bahagian yang terbakar turut juga terbakar dengan nyalaan terang. Kebakaran ini berlaku disebabkan oleh aktiviti pengionan. Sinar ini juga dapat terjadi daripada aktiviti kimpalan arka. Pekerja-pekerja yang terlibat perlu memakai pakaian perlindungan khas. 

Sama ada UV, Laser UV atau cahaya Laser,  Semua 
Sinar Berkeamatan Tinggi Mampu Membentuk Debu No comments:

Post a Comment

Popular