SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, March 7, 2016

TENTANG BACAAN YANG SEBENAR


Cara Baca Yang Sebenar

Telah menjadi suatu polemik tentang Al-Qur’an. Bagaimanakah Al-Qur’an harus didekati? Hampir setiap hari kita didedahkan dengan praktik bacaan Al-Qur’an, sama ada melalui siaran di corong-corong televisyen, radio ataupun di perkakas tangan kita yang sering kita bawa. Sedarkah kita bahawa cara yang serupa yang kita lalui sekarang ini juga sebenarnya telah dilalui oleh orang-orang tua kita sebelum zaman penjajahan lagi? Selepas penjajahan berlalu, disiplin pengajian Al-Qur’an sebenarnya mengulangi kaedah dahulu kala, yang ternyata kini kita telah meletakkan diri kita pada situasi kegagalan mendapatkan jawapan daripada Al-Qur’an untuk menghadapi cabaran hidup semasa.

Oleh itu, merenung kembali tentang kaedah yang telah kita lalui, sedikit sebanyak akan membawa kita kepada sedikit anjakan paradigm. Sedikit perubahan harus berlaku sehingga perkara sedikit itu akan membawa perubahan sedikit demi sedikit.

Perbincangan ini adalah menjurus kepada kaedah kefahaman. Tidak perlu dihurai lagi membaca dengan cara yang salah atau menganuti ajaran melalui cara bacaan yang salah, tentunya akan sampai kepada kesudahan yang pembaca sendiri sedia maklum. Penulis tidak bercadang menyentuh hak jamaah atau pengajian tertentu kerana matlamat penulisan ini adalah dengan tujuan penyampaian belaka. Semoga kesan penulisan dapat memberi suatu kesedaran baru kepada mereka yang berada pada kedudukan yang penting dalam masyarakat.
No comments:

Post a Comment

Popular