SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Friday, August 14, 2015

SURAH NUH AYAT 2 -- PEMBAWA ANCAMAN YANG JELAS


قال يقوم انى لكم نذير مبين

Telah berkata ia, wahai kaumku, sesungguhnya aku, bagi kamu, suatu pengancam yang jelas.

Dia pun (menyeru mereka dengan) berkata: "Wahai kaumku! Sesungguhnya Aku ini diutus kepada kamu, sebagai pemberi ingatan dan amaran Yang nyata;

Adakah menjadi suatu kerjaan Tuhan untuk mengutus seseorang utusan yang dinamainya sebagai rasul, supaya mendapatkan alasan untuk Ia menyiksa manusia? Maha Suci Tuhan daripada bersifat sedemikian. Tiada faedahnya Ia merencana untuk mencipta manusia kemudian memusnahnya.

Kita juga sering mendengar sekarang ini di negara-negara yang seruan Islam tidak jelas sampai kepada mereka, menerima bencana yang masih berlaku hingga kini contohnya gempa di negara Jepun yang mengorbankan banyak jiwa, taufan di Cuba dan kepulauan Haiti, tsunami di kepulauan Polynesia dan sebagainya.

i.    Wajarkah Manusia Diseksa Tanpa Amaran?

Sekiranya Tuhan sengaja mahu menyiksa, seharusnya Dia mengutus seorang rasul pada zaman ini yang berkata-kata dengan lisan mereka, supaya mereka ingkari dan seterusnya, Tuhan ada alasan untuk mendatangkan siksa (26:208). Bahkan kita juga biasa mendengar bencana berlaku di persempadanan Afghanistan akibat gempa bumi dan di Acheh akibat tsunami dan di Pulau Jawa akibat letupan gunung berapi, namun hampir semua mereka telah bersyahadah untuk menerima ajaran RasululLah S.A.W. bahkan pengamalan agama bagi penduduk Afghanistan adalah lebih ketara. Persoalannya, mengapakah masih ada bencana? Masihkah dikatakan Tuhan tersalah pilih dalam mendatangkan siksa? Ataukah sebarang bencana yang berlaku tiada kena mengena dengan agenda ketuhanan! Semuanya kebetulan? Surah ini ada mengisahkan bencana terhadap umat Nabi Nuh ditelan banjir besar, bahkan dalam ayat lain dapat memberi gambaran berlaku banjir itu selepas beberapa ratus tahun Nabi Nuh A.S. bersama mereka.

ii.   Hikmah Bentuk Bencana Silam

Namun bencana yang berlaku terhadap umat manusia sekarang ini, berlaku setiap tahun bahkan ada yang saban tahun. Apalah guna diperbahaskan semua itu hanya semata-mata bencana yang berlaku terhadap umat Nabi Nuh selepas beberapa ratus tahun baru sekali, berbanding dengan bencana yang berlaku sekarang ini setahun beberapa kali? Atau Tuhan memberi mesej kepada manusia bahawa bencana yang pernah berlaku adalah berbentuk banjir besar atau tsunami atau lain-lainnya dan dalam bentuk itulah bencana akan berulangan. Bahkan Dia juga mahu memberitahu pendakwah, walau apapun usaha dakwah kamu, akan sampai suatu keadaan manusia tetap tidak mengindahkannya. Walau apapun amaran tentang perubahan cuaca sekalipun jelas dengan hujah-hujah para ilmuwan dalam kalangan mereka sendiri, namun manusia tetap tak mahu mengambil tahu apatah lagi berusaha menghindarinya.


No comments:

Post a Comment

Popular