SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Monday, July 18, 2016

JAHIL KERANA MEWARISI SIKAP GENERASI TERDAHULU

ﻛﺬﻟﻚﻗﺎﻝﺍﻟﺬﻳﻦﻣﻦﻗﺒﻠﻬﻢ
ﻣﺜﻞﻗﻮﻟﻬﻢﺗﺸﺎﺑﺖﻗﻠﻮﺑﻬﻢ
ﻗﺪﺑﻴﻧﺎﺍﻻﻳﺖﻟﻘﻮﻢﻳﻘﻨﻮﻥ

Seperti itu, telah berkata ia, orang-orang yang daripada sebelum mereka seumpama perkataan mereka. Serupa sahaja jantung-jantung mereka. Sesungguhnya telah menerang Kami ayat-ayat itu kepada kaum yang mereka meyakini. 

Demikian pula orang-orang (kafir) yang terdahulu dari mereka pernah berkata seperti yang dikatakan oleh mereka; hati mereka (sekeliannya) adalah bersamaan (degil dan kufur). Sesungguhnya Kami telahpun menerangkan ayat-ayat keterangan (yang menjadi dalil dan bukti) kepada kaum yang mahu percaya dengan yakin.

Keterbatasan dalam membincangkan hal-hal agama yang dilalui oleh generasi sebelum ini, akan mengakibatkan perkara ini, yang penulis terangkan ini akan ditolak bulat-bulat oleh mereka. Sama ada mereka tidak dapat menerima hakikat dan berasa selesa dengan kehidupan yang mereka lalui sekarang ini, ataupun corak beragama mereka adalah merupakan suatu doktrin yang otak mereka telah dicuci dengan doktrin berkenaan sejak sekian lama.


Cuba kita dapatkan pandangan mereka tentang penggunaan wang maya (yang merupakan suatu agenda Dajjal) dalam negara ini yang secara keseluruhannya akan terjadi dalam beberapa tahun lagi yang dapat dibilang. Pastinya mereka akan menganggap perkhabaran sedemikian adalah cerita karut yang diada-adakan. Mereka tidak menyedari dan tidak mahu menyedari bahawa permasalahan jenayah rentas sempadan yang terjadi secara berleluasa sekarang ini, dapat diselesaikan dengan salah satu kaedahnya adalah dengan memperkenalkan wang maya, yang dapat dikawal selia sepenuhnya oleh pihak tertentu. Pada mereka, wang adalah kertas dan kertas adalah wang. Mereka telah diperkenalkan dengan wang kertas sejak sebelum mereka lahir sehinggalah tempoh akhir hayat mereka. Mereka tidak bersedia untuk memaklumi dan menerima hakikat terhadap sebarang perubahan.
     
Penggunaan wang maya tak terkawal, akan memaksa kerajaan 
mengatasi masalah ini dengan terlebih dahulu memperkenalkan 
aktiviti wang maya versi tersendiri 

iv.  Agenda Penguasaan Ekonomi dan Aktiviti
      Manusia Melalui Penggunaan Wang Maya

Pembaca tentu mengetahui tentang penggunaan ‘credit point’ yang perlu dimiliki terlebih dahulu dalam penggunaan telefon mudah alih prabayar. Pada peringkat permulaannya, seseorang harus membeli ‘credit point’ ini melalui kad gores dan mengisi nombor-nombor berkenaan melalui telefon mudah alih untuk tujuan capaian komputer pelayan. Dengan penggunaan talian komunikasi yang semakin meluas, terdapat perniagaan bentuk baru yang menukar ‘credit point’ yang terkandung dalam telefon mudah alih ke telefon lain dengan wang tunai. Seterusnya secara tidak langsung, ‘credit point’ dapat digunakan sebagai bentuk matawang baru untuk tujuan transaksi. Di negara Jepun, ‘credit point’ telah lama digunakan untuk melanggan minuman atau makanan dalam tin serta bahan-bahan lain melalui capaian telefon mudah alih. Kaedah ini sebenarnya melibatkan aktiviti penggunaan wang maya. Di negara ini, penggunaannya belum begitu meluas melainkan melalui perbankan internet. Mereka yang ingin berurus niaga dalam talian perlu memiliki sejumlah simpanan dalam akaun bank dan seterusnya melanggan perkhidmatan dalam talian yang disediakan oleh pihak bank.  Rakyat secara umumnya masih belum didedahkan dengan perkhidmatan seperti ini secara meluas. Namun dalam beberapa tahun sudah, mereka yang ingin menggunakan laluan lebuhraya di negara ini, juga telah diarahkan untuk berurusan dengan pihak pengurusan lebuhraya untuk menukar wang tunai mereka dengan ‘credit point’ dalam kad pra-bayar berasaskan teknologi pay-wave.  Dengan lain perkataan, suatu masa nanti, mereka yang tidak memiliki kad pay-wave serta akaun simpanan di bank, tidak akan dibenarkan menggunakan laluan lebuhraya atau melakukan perniagaan melalui perbankan internet. Perkara ini tidak menjadi hal kerana bukan semua orang melalui lebuhraya dan bukan juga semua orang menjalani perniagaan berasaskan internet di negara ini. Oleh itu, penggunaan wang fizikal buat masa ini masih menjadi keperluan rakyat yang relevan di negara ini.


v.   Manusia Sendiri Memilih Corak
      Pengawalan Hidup Sedemikian

Bagaimanakah suatu hari nanti sekiranya penggunaan kad pay-wave menjadi suatu mandatori dalam urusan pembayaran bil-bil tertentu seperti bil elektrik, air dan internet? Sudah tentu mereka yang tidak memiliki kad pay-wave, tidak akan dibenarkan mengakses kemudahan seperti elektrik, air dan internet. Sekiranya perkhidmatan sedemikian dipanjangkan kepada bayaran saman trafik, cukai jalan, pembayaran ‘road-tax’ dan insuran kenderaan, kesudahannya hanya mereka yang memiliki kemudahan kad pay-wave sahaja yang mampu melakukan pembayaran sedemikian. Mereka yang tidak mahu atau tidak memiliki kemudahan sedemikian tentunya akan mengalami masalah untuk memandu kenderaan di atas jalanraya. Bermulalah penguasaan terhadap aktiviti setiap manusia di sesebuah negara apabila hanya warganegara, penduduk tetap dan pendatang yang sah sahaja dibenarkan menggunakan wang maya. Semua ini berlaku apabila kemudahan pay-wave telah dihadkan hanya pada kad pengenalan, kad pekerja atau pelajar serta passport yang sah sahaja. 


Bermula alasan penggunaan wang maya tak terkawal,
kini mereka cuba menguasai sepenuhnya aktiviti 
ekonomi dan kebebasan kita.No comments:

Post a Comment

Popular