SUMBANGAN UNTUK PONDOK

Kepada pengunjung blog yang budiman! Kepada Sesiapa Berhajat Untuk Infak Kepada Pondok Al Jaafar

(Sila Klik Di Sini).

Mudah-mudahan Sumbangan Anda Menjadi Amal Jariah Dan Mendapat Rahmat Di Sisi Allah S.W.T. Amin.

Friday, April 18, 2014

SURAH AL-RAHMAN AYAT 22 -- BARANGAN YANG BERGUNA BUAT MANUSIA


يخرج من هما اللؤلؤ و المرجان


Ia keluar dari keduanya mutiara dan permata karang

dari kedua laut itu, keluar mutiara dan marjan

Perkataan منهما bererti daripada keduanya. Kalimat ini bermaksud kedua-duanya, laut dengan sungai, laut dengan laut yang lain atau laut alam maya dengan laut alam buana, yang dapat mengeluarkan mutiara dan permata marjan. Namun apabila ayat ini dicantumkan menjadi يخرج منهما yang bererti ia keluar daripada keduanya, menunjukkan tempat pertemuan antara dua yang bersempadan itu, keluar sesuatu. Iaitu mutiara dan permata marjan.

i)  Mutiara

Mutiara adalah sejenis batuan yang terdapat pada tiram. Adakah tiram menggunakan mutiara untuk menarik minat tiram lain? Tentulah tidak! Mutiara sebenarnya dikatakan bertindak sebagai alat untuk mempertahankan diri. Jika ada benda asing yang cuba menghampirinya, tiram akan melindungi diri dengan satu lapisan yang ia keluarkan. Lapisan itu bersatu membentuk objek sfera iaitu mutiara. Jadi, haiwan-haiwan yang mengancam keselamatan tiram dikatakan takut dengan kewujudan mutiara! Hal ini hanyalah tanggapan belaka. Umumnya telah diketahui bahawa mutiara digunakan sebagai perhiasan dalam bentuk aksesori seperti aksesori berbentuk cincin, rantai, mahkota, serta gelang dan tidak ramai yang mengetahui mutiara juga digunakan untuk tujuan kosmetik dan cat. Walaupun kini tiram boleh diternak, penyelam-penyelam pada masa dahulu mendapatkan mutiara dalam tiram di muara sungai, tempat bertemunya air sungai dan air laut. Mutiara asli dengan warna putih berkilau, memiliki bentuk pelbagai dan tidaklah begitu simetri.


ii)  Mutiara Untuk Kegunaan Kosmetik

Keanggunan penggunaan kosmetik mutiara akan disebutkan dalam surah Al-Insan (76:19-20). Sejarah penggunaan mutiara untuk tujuan kosmetik telah dimulai di negara China, dalam kalangan isteri-isteri maharaja suatu ketika dahulu. Harga butiran mutiara yang mahal, telah menyebabkan mereka yang kaya dan berada sahaja, mampu memanfaatkannya. Namun dengan teknologi terkini dan daripada kajian-kajian yang dijalankan, mutiara kini dapat dihasilkan pada jumlah yang banyak melalui ternakan tiram. Mutiara digunakan untuk perawatan kecantikan melalui penghasilan serbuk mutiara peringkat nano. Serbuk mutiara daripada jenis ini yang paling mahal adalah yang berwarna putih keemasan. Kini produk kecantikan ini boleh didapati dengan mudah melalui kaedah jualan langsung yang disertakan bersama penjualan bahan-bahan antioksidan yang lain. Kandungan penting bahan aktif yang terdapat dalam serbuk mutiara, dapat merangsang penghasilan superoxide dismutase – SOD, yang dapat merencat penghasilan melanin. Dengan kurangnya penghasilan melanin, kulit akan kelihatan semakin cerah dan keberkesanan produk seperti ini amat digilai oleh ramai wanita berada. Bahan SOD yang dihasilkan juga dapat merencat perembesan hormon oleh sel T, sehingga penghasilan hormon pembesaran ADH diperlahankan, seterusnya bertindak sebagai suatu pengawetan kepada tubuh supaya melalui proses penuaan yang dilambatkan.


iii)   Batu Marjan

Batu marjan diperolehi daripada karang batu yang tumbuh di dasar laut. Daripada batu marjan, pelbagai jenis permata boleh dibentuk berdasarkan keadaan asal warna batu karang yang diperolehi. Terdapat pelbagai jenis permata yang dapat dibentuk daripada batu marjan seperti batu akid, nilam dan yang paling disukai adalah batu delima marjan. Sekiranya mutiara menjadi perhiasan utama golongan wanita, batuan marjan  seperti ini kebanyakannya dijadikan permata cincin kepada golongan lelaki. Terdapat pelbagai mistik yang melingkung batuan marjan, antaranya adalah untuk memperolehi bantuan ghaib melalui jin-jin atau berhubungan dengan mereka. Karang laut pula dikatakan menjadi punca kepada simptom kerasukan makhluk halus. Dalam sesetengah perawatan terhadap mangsa kerasukan, sesetengah bomoh atau dukun, akan mengarahkan supaya mangsa membuang karang laut yang terdapat atau tersimpan di rumah mereka. Sesetengah karang laut dijadikan perhiasan langsir tingkap atau dijadikan tirai pintu.


Karang Laut Tempat Terhasilnya Batuan Marjan

No comments:

Post a Comment

Popular